Το Eurogroup των ευρωμασκαράδων


Υπάρχει άραγε ακόμα κανείς που να μην καταλαβαίνει ότι ο
Σόιμπλε, η Μέρκελ & η ευρωπαϊκή συμμορία τους κερδοσκοπούν με την ελληνοευρωπαϊκή κρίση; 

του Γιάννη Λέκκα

Μπορεί οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να διαφώνησαν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο χθεσινό Eurogroup με αποτέλεσμα να αναβληθεί ξανά μία οποιαδήποτε απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας, μπορεί να μην αποφάσισαν ούτε καν για μία απλή εκταμίευση δόσης, όμως αυτή η μαραθώνια ατελέσφορη συνεδρίαση δεν πρέπει να μεταφράζεται μόνο ως ένα ακόμα ευρωπαϊκό αδιέξοδο ελλείψει πραγματικής πολιτικής ένωσης στην Ευρώπη των 27.

Η βασική "πρωτογενής" κωδικοποίηση που πραγματοποιούν τα Μ.Μ.Ε. στις χθεσινές εξελίξεις δεν είναι άλλη, και όχι άδικα, από αυτή του δραματοποιημένου κλίματος το οποίο, στην κλιμακα του φόβου, ξεκινά από το βαθμό του απλού θρίλερ για τα πιο μετριοπαθή μέσα και φτάνει στο βαθμό του τρισμέγιστου φιάσκου για τα πιο λαϊκιστικά. Είναι βέβαιο δε, ότι αυτοί που θα τα ξανακούσουν δεν είναι άλλοι από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και φυσικά τους συνήθεις υπόπτους Μέρκελ και Σόιμπλε.

Υπάρχει όμως και μία επιπρόσθετη κωδικοποίηση την οποία πρέπει να κρατήσουμε σοβαρά σε σχέση με το χθεσινό Eurogroup, διότι αποτελεί κομβικό σημείο στο παγκόσμιο οικονομικό πόκερ: την επίσημη αποκάλυψη των πραγματικών προθέσεων του φιλογερμανικού οικονομικού επεκτατισμού, όπως αυτός εκφράζεται από τους μερκελιστές της Ευρώπης. Ενώ όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης η γερμανική πλευρά και οι δορυφόροι της υπεξέφευγαν την εύρεση μίας οριστικής λύσης στην διευθέτηση του ελληνικού δημοσίου χρέους μέσω διπλωματικών τεχνασμάτων και οικονομικών ημιμέτρων με βασικό σκοπό να συνεχίσουν να απομυζούν την Ελλάδα και τις υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες, χθες δεν μπόρεσαν να κρύψουν τις πραγματικές τους προθέσεις μέσα από τα κλασικά κόλπα τους.

Οι δουλέμποροι του Βορρά, συρόμενοι από το συγκυριακά αντίπαλο δέος του Δ.Ν.Τ., δήλωσαν πολιτικά, και με τον πιο εύγλωττο τρόπο, ότι δεν δέχονται μέτρα που θα περιορίσουν τα κέρδη τους από την διαφορά των επιτοκίων του ελληνικού δανεισμού - χαρακτηριστικά, μόνο η Γερμανία κέρδισε 80 δις από τον μνημονιακό δανεισμό της Ελλάδας. Έτσι, αντί να εγκρίνουν ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης της Ελλάδας όπως το προτεινόμενο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων από τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών τίτλων, χωρίς πραγματική οικονομική απώλεια για κανένα, πήγαν στο Eurogroup με την λογική να αποφασίσουν... οριστικά και αμετάκλητα την διαιώνιση της ελληνικής κρίσης στο διηνεκές, για να συνεχίζουν να λυμαίνονται την επικερδή για αυτούς αύξηση του υπέρογκου ελληνικού δανεισμού.

Στο χθεσινή ευρωσυνάντηση λοιπόν, έπεσαν για τα καλά οι μάσκες των ευρωυπονομευτών, κάτι που δεν πρέπει να εκλαμβάνεται μονοσήμαντα ως αρνητικό. Μετά τα χθεσινά, ακόμα και ο πιο αφελής πολίτης του κόσμου μπορεί να καταλάβει ότι κάποιοι δήθεν Ευρωπάιοι εταίροι βρίσκονται στην Ε.Ε. μόνο για να κερδοσκοπούν και να το παίζουν ηγεμόνες εις βάρος της ίδιας της ευρωπαϊκής συνοχής. Ευτυχώς όμως, η μασκαράτα ξεμπροστιάστηκε από μόνη της, συρόμενη από τους παγκόσμιους διπλωματικούς συσχετισμούς.

Αυτό το eurogroup των μασκαράδων πρέπει να γίνει η αφορμή ώστε να αφυπνιστεί επιτέλους η υπόλοιπη Ευρώπη και ειδικά ο κοιμισμένος νότος με προεξάρχουσα την Γαλλία του κοιμισμένου Ολάντ. Την ώρα που Σόιμπλε και Μέρκελ κατευθύνουν την Γηραιά Αλβιώνα στην καταστροφή για να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές, οι υπόλοιποι πραγματικοί Ευρωπαίοι πρέπει να τους σταματήσουν. Έχει όμως απομείνει άραγε κάποιος εταίρος με ευρωπαϊκή και όχι κερδοσκοπική συνείδηση;