Ο Γιάννης των Χριστουγέννων (24/12 - 30/12)

Νοσταλγική χριστουγεννιάτικη φώτο από την Αθήνα του '60
του Γιάννη Λέκκα


Αγαπητέ αναγνώστη,

Χρόνια πολλά και χαρούμενα Χριστούγεννα, με υγεία, χαρά και... εκταμίευση της δόσης φυσικά. Πραγματικά θα ήθελα να σε βάλω στο κλίμα των ημερών με μία ωραία φωτογραφία της γιορτινής Αθήνας, ωστόσο φέτος ο δήμαρχός της κ. Καμίνης "πρωτοπόρησε" και δεν στόλισε δεντράκι. Αντ' αυτού τοποθέτησε στο Σύνταγμα μία αμφίβολης αισθητικής μετα-χριστουγεννιάτικη σκαλωσιά. Γι'αυτό λοιπόν επέλεξα μία φώτο αρχείου από την Αθήνα της δεκαετίας του '60. Έτσι, επειδή ξέρω ότι σου αρέσει να αναπολείς...

Αλτ, τις ει; Είσαι Έλληνας εσύ;
Ξαμολύθηκαν και φέτος δεκάδες χιλιάδες παιδάκια στα κατά τόπους σπίτια, καταστήματα και γραφεία για να πουν τα κάλαντα μπας και μαζέψουν κανα φράγκο! Ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, ξεχύθηκαν και πολλά παιδιά μεταναστών. Αλήθεια, φαντάζεσαι αναγνώστη μου κανένα μαυράκι ή Αλβανάκι να έκανε το λάθος να τα ψάλλει κοντά σε εγκαταστάσεις της Χρυσής Αυγής; Μάλλον δεν θα ήταν πολύ καλοδεχούμενο...

Αν μάλιστα όλοι οι hardcore χρυσαυγίτες συμμερίζονται τις άρρωστες δηλώσεις Κασιδιάρη σύμφωνα με τις οποίες κανένας γιατρός του κόμματός του δεν θα περιέθαλπτε ποτέ άρρωστα παιδιά μεταναστών, τότε πιθανόν να είχαμε και έκτροπα σε μία ενδεχόμενη συνάντηση χρυσαυγιτών με προσφυγόπουλα... Φαίνεται πως ούτε το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι ικανό να απαλύνει τις ναζιστικές ψυχώσεις κάποιων. Βρε γιαλαντζί χριστιανοί, και ο Χριστός αν δεν ήταν λαθρομετανάστης, δεν θα γεννιόταν σε φάτνη αλόγων στη Βηθλεέμ!!!

Να τα πούμε καλέ κύριε γορίλα;
Πάντως, σύμφωνα με τους κανόνες εισόδου - εξόδου στα γραφεία της Χ.Α, ακόμα και τα Ελληνάκια που θα επιχειρούσαν να πουν τα κάλαντα εκεί, θα έπρεπε πρώτα να περάσουν από πολύ αυστηρή διαδικασία ελέγχου. Επειδή να πω την αλήθεια δεν υπήρξα αυτήκοος μάρτυς κάποιου τέτοιου περιστατικού, επινόησα ένα, βασισμένο σε πραγματικές ιστορίες υποδοχής δημοσιογράφων και άλλων απλών πολιτών σε χρυσαυγίτικες "φωλιές":

Παραμονή Χριστουγέννων 2012.
Τρία μικρούλια αγοράκια με τριγωνάκια στα χέρια βρίσκονται έξω από τα κτίρια της Χ.Α. με σκοπό να πουν τα κάλαντα. Εκεί, πέφτουν στην είσοδο πάνω σε τρεις φουσκωτούς κυρίους με γκλομπ, αλεξίσφαιρα γιλέκα και ντύσιμο τύπου στρατιωτικό. 
- Καλησπέρα κύριε! ξεστομίζουν τα παιδιά κάπως διστακτικά υπό το βλοσυρό βλέμμα των γορίλων. Να τα πούμε;

Και ξεκινά η ανάκριση.

- Αλτ! Τις ει; Από που είστε; Ποιος σας έστειλε εδώ; Είστε Έλληνες; Δείξτε μου ταυτότητα και πιστοποιητικό γέννησης; λέει επιτακτικά ένας μεγαλόσωμος γλόμπος με μουστάκα.
- Εεεμ κύριε, εμείς ήρθαμε για τα κάλαντα, αποκρίνονται απολογιτικά ένα - ένα τα παιδάκια.
- Τι πάει να πει ήρθατε για τα κάλαντα; Και που ξέρουμε εμείς αν είστε τίποτα και καλά "βορειοηπειρώτες" ή ακόμα χειρότερα, κομμουνιστές; Ποιος εγγυάται σε μας ότι οι γονείς σας δεν ψηφίζουν τον Τσίπρα, αυτό το μυγόχεσμα του Λένιν;
- Κικικικύριε, εμείς δεν ξέρουμε, απ'αυτά, μη μας πειράξετε, απαντά ένα αγοράκι, έτοιμο να τα κάνει πάνω του.
- Καλά, καλά. Πρώτα όμως θα τραγουδήσετε τον εθνικό ύμνο για να αποδείξετε ότι είστε πατριώτες. Μετά θα περάσετε από σωματικό έλεγχο για να δούμε μήπως κρύβετε τίποτα μολότοφ στις τσέπες σας. Αν περάσετε με επιτυχία τον έλεγχο, θα σχηματίσετε μία γραμμή, θα στοιχηθείτε και θα βαδίσετε με απόλυτη ησυχία ως τον προθάλαμο. Εκεί θα σας συναντήσει ο αρχηγός μας μόλις είναι έτοιμος. Πέντε δευτερόλεπτα πριν ο αρχηγός μπει στην αίθουσα, ο υπασπιστής του θα σας φωνάξει "εγέρθητι". Με το που ακούσετε το παράγγελμα, θα σηκωθείτε με τάξη και θα χαιρετίσετε αρχαιοελληνικά. Αν ο αρχηγός ή ο υπεύθυνος τύπου σας δώσει άδεια, μόνο τότε θα μιλήσετε. Σας υπενθυμίζω ότι απαγορεύεται η μαγνητοσκόπηση της συνάντησης. Το μόνο που θα πείτε στον αρχηγό είναι τα συμφωνηθέντα κάλαντα και ότι άλλο σας ρωτήσει. Προσέξτε, αν αθετήσετε τους όρους μας, αυτόματα θα σας διώξουμε από το κτίριο που με τόση καλοσύνη σας δεχόμαστε...

Ο Λούλα διδάσκει τον Αλέξη...
Μέρες που είναι, ο Αλέξης Τσίπρας έγινε δεκτός στην Βραζιλία με ιδιαίτερη θέρμη από τους κυβερνητικούς της φορείς. Μάλιστα, ως απόδειξη αλληλεγγύης στην Ελλάδα, η βραζιλιάνικη κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διακόψει την συμμετοχή της στο δανειακό μας πρόγραμμα.

Αλλά και η συνάντηση του Τσίπρα με τον ιστορικό ηγέτη της Βραζιλίας κ. Λούλα έκρυβε μία μεγάλη έκπληξη. Ο αριστερός κ. Λούλα που έσωσε την χώρα του και τους πολίτες της από την φτώχεια, έδωσε στον Αλέξη την μαγική συνταγή που ακολούθησε έτσι ώστε να την εφαρμόσει και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ όταν με τη σειρά του γίνει πρωθυπουργός στην Ελλάδα. Ποια είναι τώρα η μυστική συνταγή; "Εμπόριο, επενδύσεις, θέσεις εργασίας και κατανάλωση" είπε ο Λούλα. Αυτός ήταν ο τρόπος που η Βραζιλία μετατράπηκε από μία υπερχρεωμένη παρασιτική οικονομία σε μία από τις πιο αναπτυσσόμενες χώρες παγκοσμίως. Παρακαλώ να γραφτεί στα πρακτικά και η λεπτομέρεια ότι η Βραζιλία είναι ένα από τα λίγα παραδείγματα οικονομικής επιτυχίας του... Δ.Ν.Τ. καθώς από το 2005 άρχισε να χρηματοδοτείται από αυτό.

Έπεσες στην περίπτωση Αλέξη...

Δεν πήγαν τζάμπα οι τελετές των Μάγια...
Πάντως, το θετικό γεγονός της χρονιάς είναι ότι τελικά ο κόσμος δεν καταστράφηκε στις 21-12-2012, όπως και είχαν προβλέψει οι Μάγια! Ας μην όμως βιαστούμε να βγάλουμε και αυτή την προφητεία λανθασμένη. Απλά το τέλος του κόσμου ήρθε, είδε την ηλιθιότητα που εξαπλώνεται μαζικά σε αυτόν τον πλανήτη και αποχώρησε!

ΓΑΠ: ο τελευταίος ηγέτης των Μάγια
Για το τέλος αυτής της χριστουγεννιάτικης στήλης, άφησα ίσως την πιο απροσδόκητη παραπολιτική σύμπτωση του 2012: Σύμφωνα με μία επιγραφή που βρέθηκε σκαλισμένη σε πέτρα πίσω από ένα τοτέμ, κάτω από την ρίζα μιας αιωνόβιας μπανάνας κάπου στην Κολομβία, ο τελευταίος ηγέτης των Μάγια λεγόταν ΓΑΠ! Κατά την παράδοση των Μάγια, ο λαός δεν τον ήθελε άλλο για αρχηγό και γι'αυτό τον πήρε στο κυνήγι για να τον εκδιώξει. Κατά το κυνηγητό, ο ΓΑΠ, στην προσπάθεια του να ξεφύγει από τους διώκτες του, τους πέταξε μία μεγάλη μαύρη πέτρα για να τους κρατήσει πίσω! Τελικά ο έκπτωτος πια αρχηγός των Μάγια βρήκε καταφύγιο στην Βόρεια Αμερική. Από αυτό το περιστατικό μάλιστα, προέκυψε και η φράση "έριξα πίσω μου μαύρη πέτρα"! Μια πέτρα που ο δικός μας ΓΑΠ, μας την έριξε πολύ εύστοχα... κατευθείαν στα κεφάλια μας!

Χρόνια πολλά!!!