Los amantes pasajeros: Μία δύσκολη κωμωδία

Almodovar
"Los amantes pasajeros" από τον Pedro Almodovar
Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ έχει μανία να σκιαγραφεί ανθρώπους του περιθωρίου. Αυτή τη φορά επέλεξε τυπικούς αστούς επαγγελματίες για να τους ντύσει περιθωριακά μέσα από τις σεξουαλικές του επιλογές και να δημιουργήσει κωμωδία.

του Μιχάλη Ταστσόγλου

Η ταινία είναι πιο πολύ un film de Almodovar παρά κωμωδία. Και χάνει εκείνο το απότομο, εκείνο το απρόοπτο των ταινιών του μεγάλου δημιουργού, αλλά και ως κωμωδία δε διασκεδάζει αρκετά το θεατή. Η ταινία είναι αξιοπρεπής, μα για τα standards του σκηνοθέτη παίρνει κάτω από τη βάση.

Μία προβληματική πτήση εξελίσσεται σε πτήση των οργίων, όπου δηλωμένοι ομοφυλόφιλοι μυούν τους "καθωσπρέπει" συνεργάτες τους στον μεταξύ ανδρών έρωτα και οι δεύτεροι το απολαμβάνουν, αν και αρνούνται να το παραδεχθούν.

Οι περισσότεροι εκ των επιβατών του αεροπλάνου, και μάλιστα, οι πιο επιφανείς (εκείνοι των business class θέσεων) επιδίδονται σε σεξουαλικές περιπτύξεις υπό τον κίνδυνο της συντριβής του αεροσκάφους στο οποίο επιβαίνουν. Ναι μεν, εν αγνοία τους, τούς χορηγούνται ναρκωτικά με τα οποία αποκτούν τη σχετική "χαλαρή" διάθεση, αλλά οι χαρακτήρες φαίνονται έτοιμοι από καιρό να απελευθερωθούν σεξουαλικά. Η μεσκαλίνη είναι απλά η ώθηση, είναι η δικαιολογία τους. Ο σκηνοθέτης καταφέρνει ήδη από το πρώτο μισό της ταινίας να αναλύσει τους χαρακτήρες των ηθοποιών φωτίζοντας τις πλευρές του χαρακτήρα τους που εξηγούν τις σεξουαλικές τους επιλογές.

Η κωμωδία αναφερόμενη στα ταμπού και τον έρωτα μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου, γίνεται ένα γκροτέσκο που από κάποιο σημείο κι έπειτα χάνει τις αισθητικές του βάσεις. Δεν είναι οι καταστάσεις ή οι ατάκες εκείνες που προκαλούν το γέλιο, αλλά η αφύσικη συμπεριφορά των χαρακτήρων, τους οποίους ο Αλμοδόβαρ σατυρίζει.

Αναφορικά με τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών, ξεχωρίζει εκείνη του Χαβιέ Κάμαρα που υποδύεται τον Χοσέρα, μέλος του πληρώματος. Σε μία ταινία που όλοι οι πρωταγωνιστές παίζουν σχεδόν ισόποσα, ο Κάμαρα διακρίνεται μέσα από τη φυσικότητα των κινήσεών του. Ο Κάμαρα, "συνήθης ύποπτος" όταν πρόκειται για ταινία του Αλμοδόβαρ, είχε πρωταγωνιστήσει και στο Hable con Ella (2002), μία από τις καλύτερες ταινίες του Ισπανού σκηνοθέτη.