Να βγουν μπροστά τα "καθαρά" πρόσωπα της ΕΡΤ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΑΣΟΚ
Η τελευταία εικόνα της ΝΕΤ λίγο πριν διακοπεί το ψηφιακό σήμα της

του Γιάννη Λέκκα

Από χθες το απόγευμα που ανακοινώθηκε το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ, μέχρι και τη στιγμή που γράφεται το παρόν κείμενο, το διαδίκτυο συνεχώς πλημμυρίζει από απόψεις και γνώμες για το δράμα της κρατικής - δυστυχώς όχι δημόσιας - τηλεόρασης και των εργαζομένων της. Οι ιστοσελίδες γεμίζουν με άρθρα γνώμης, τα ιστολόγια παίρνουν φωτιά με τις απόψεις των bloggers, ενώ τα κοινωνικά μέσα κατακλύζονται από δεκάδες χιλιάδες status και tweets για το εν λόγω θέμα. Ανεξάρτητα από το αν οι θέσεις που διατυπώνονται τάσσονται υπέρ ή κατά του κλεισίματος της ΕΡΤ, αυτό που έχει ξεχωριστή σημασία είναι ότι εκφράζονται μαζικά και καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα απόψεων που θα μπορούσαν να ειπωθούν, αναδεικνύοντας έτσι την δύναμη της εικόνας και τα κοινωνικά ανακλαστικά της κοινής γνώμης.

Το παρόν άρθρο δεν έχει σκοπό να εκφράσει μία ακόμη γνώμη υπέρ ή κατά, αν και ο συντάκτης του τάσσεται κατά του κλεισίματος της ΕΡΤ και υπέρ της εκ βάθρων αναδιάρθρωσής της με ένα σοβαρό στρατηγικό πλάνο που θα συμπεριλαμβάνει αξιοκρατία και κοινωνικά κριτήρια στην επιλογή των εργαζομένων της, παλιών και νέων. Στοχεύει όμως στο να καταγράψει μία διάσταση των χθεσινών γεγονότων που κανείς προς το παρόν δεν έχει σχολιάσει στα Μ.Μ.Ε.: την υποκρισία και τον επικίνδυνο λαϊκισμό κάποιων που εν μία νυκτί μεταλλάχθηκαν από πειθήνια κυβερνητικά payroll σε τιμητές της ελευθερίας του λόγου και όψιμους πολιτικούς φίλους της αντιπολίτευσης με απώτερο σκοπό την περαιτέρω επιβίωσή τους σε μία ενδεχόμενη αλλαγή εξουσίας. Για ένα νοήμονα πολίτη, είναι τουλάχιστον προκλητικό να δέχεται νουθεσίες για συστράτευση στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ από ανθρώπους που για χρόνια αποσπούσαν μέχρι και πενταψήφιους μισθούς από τα κρατικά χρήματα χάρη στις αγαστές υπηρεσίες προπαγάνδας και παραπληροφόρησης που παρείχαν στις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Την πιο κρίσιμη ίσως καμπή στην ιστορία των ελληνικών Μ.Μ.Ε, ο μέσος Έλληνας πολίτης, το μόνο που δεν έχει ανάγκη να ακούσει για τη σωτηρία του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΡΤ, είναι να το υπερασπίζονται αυτόκλητα διάφοροι κρατικοδίαιτοι μεγαλοδημοσιογράφοι ή διεφθαρμένοι συνδικαλιστές για τους οποίους χρόνια τώρα υπάρχουν ενδείξεις και αποδείξεις ότι υπηρετούν κόμματα και κυβερνήσεις. Αυτοί εξοργίζουν τον κόσμο ακόμα περισσότερο, ωθώντας τον στο να αδικεί το ζήτημα των μαζικών απολύσεων, θεωρώντας ότι η ΕΡΤ είναι τόσο διεφθαρμένη, που δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από το να κλείσει.

Αυτό που χρειάζεται ο πολίτης για να διαμορφώσει γνώμη είναι να ακούσει την άδολη άποψη των απλών και ¨καθαρών" υπαλλήλων της ΕΡΤ οι οποίοι πιθανώς όπως και εκείνος απέκτησαν μία δουλειά με αξιοκρατικές διαδικασίες, ζούσαν αξιοπρεπώς με το μισθό τους και σήμερα, στα ξαφνικά, μένουν χωρίς εργασία. Αυτές τις φωνές χρειάζεται να ακούσει ο Έλληνας για να μπορέσει να ταυτιστεί με όλους όσοι χάνουν την δουλειά τους στην ΕΡΤ. Όλοι οι υπόλοιποι κρατικοδίαιτοι προπαγανδιστές καλύτερα να εξαφανιστούν από τα Μ.Μ.Ε., να σταματήσουν να πουλάνε "δημοκρατία" στον κόσμο, ή ακόμα καλύτερα να απομονωθούν από τους συναδέλφους τους.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΡΤ έχει ακόμα ανθρώπους που αξίζουν, εκ των οποίων μερικούς από τους καλύτερους δημοσιογράφους, τεχνικούς και άλλους επαγγελματίες αυτής της χώρας. Μακάρι αυτοί οι άνθρωποι να ξαναπροσληφθούν αξιοκρατικά μέσω ΑΣΕΠ στο νέο σχήμα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που ανήγγειλε η κυβέρνηση και να μη θυσιαστούν στο βωμό της ανεργίας για να ξαναβολευτούν στη ΝΕΡΙΤ τα γνωστά παπαγαλάκια των εκάστοτε κυβερνήσεων που χθες σήκωσαν υποκριτικά την παντιέρα την επανάστασης για να εξασφαλίσουν τη συνέχεια της καριέρας τους στο επερχόμενο πολιτικό σκηνικό.



Υ.Γ.: Οι αφορμές που έγραψα αυτό το άρθρο ήταν πολλές, δεδομένου ότι ένα μέρος της δημοσιογραφικής μου εμπειρίας προέρχεται από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Βασική όμως αφορμή ήταν το γεγονός ότι χθες στο μαραθώνιο δελτίο της ΕΡΤ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, είδα έναν δημοσιογράφο της να υπερασπίζεται με πάθος την ελευθερία του λόγου και την δημοκρατία, την ώρα που μόλις λίγους μήνες πριν δεν είχε κανένα δισταγμό να παραποιήσει συνειδητά την επικαιρότητα μπροστά στα μάτια ολόκληρου επιτελείου. Αδιάψευστος μάρτυρας το βίντεο που ακόμα υπάρχει...