Οι διακοσμητικοί πρόεδροι δεν παραιτούνται ποτέ

 του Θοδωρή Βαμβακάρη

Καιρός να σταματήσουμε τις αερολογίες και να ψάξουμε να λύσουμε αλλιώς την κρίση
Τους τελευταίους μήνες έχει αναπτυχθεί μια φιλολογία για τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια , απέναντι στην ανικανότητα της κυβέρνησης να χειριστεί την κρίση.
Κάποιοι μιλούν για συγκάλυψη του πολιτικού χώρου στον οποίο ανήκει, άλλοι τον κατηγορούνε  ότι είναι απλό πιόνι.  Ανάμεσα στις φωνές που «ακούγονται» είναι και αυτές που καλούν τον Πρόεδρο να παραιτηθεί για να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές. Μάλιστα! Να γίνουν εκλογές για να βγάλουμε ποιόν;  Τον Σωτήρα που θα έρθει από το Υπερπέραν ειδικά για να σώσει την Ελλάδα; Να παραιτηθεί ο Παπούλιας για να προκαλέσει εκλογές από τις οποίες το πιθανότερο είναι να μην  σχηματισθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση; Και δεν θα φθάνει μόνο αυτό. Μαζί με όλα τα άλλα θα υπάρχει  και η μεγάλη εκκρεμότητα της αναπλήρωσης της  θέσης του Προέδρου. Να παραιτηθεί λοιπόν ο  Παπούλιας για να προκαλέσει πιθανή  ακυβερνησία από την οποία θα ανοίξει  περισσότερο η  όρεξη όσων ποντάρουν στη διάλυση της Ελλάδας. Να λαμβάνονται δηλαδή οι αποφάσεις στις Βρυξέλλες και εμείς να σφαζόμαστε εδώ για το ποιος θα μας εκπροσωπήσει εκεί. Ποιος μπορεί να πει με το χέρι στην καρδιά ότι οι εκλογές είναι η μόνη λύση;  Μήπως τα πράγματα μπορούν να πάρουν μια διαφορετική κατεύθυνση  χωρίς εκλογές με την προυπόθεση βέβαια, Παπανδρέου και Βενιζέλος να πάνε μια και καλή στα σπίτια τους ; Κάποιοι θα βρεθούν να κυβερνήσουν ακόμα και αν τους ψάξουμε έξω από τη Βουλή.
Αυτό που πρέπει να ξαναθυμηθούμε  όλοι είναι ότι ο Πρόεδρος είναι διακοσμητικός. Όχι μόνο ο Παπούλιας αλλά και ο Καραμανλής και ο Στεφανόπουλος και όλοι όσοι πέρασαν από τη θέση , ήταν διακοσμητικοί Πρόεδροι.   Και αυτό γιατί , όπως έχουμε μάθει από το σχολείο, το πολιτικό μας σύστημα είναι Προεδρευόμενη Δημοκρατία και όχι Προεδρική. Βέβαια αν είχαμε Προεδρική Δημοκρατία  ενδεχομένως ο Παπούλιας να μην γινόταν ποτέ Πρόεδρος γιατί θα έπρεπε να εκλεγεί από τον λαό. Αλλά αυτό είναι μια υποθετική συζήτηση.
Για αυτό λοιπόν και ένας διακοσμητικός Πρόεδρος δεν θα έπαιρνε ποτέ την απόφαση να παραιτηθεί για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές . Ειδικά σε μια περίοδο όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας και  όλοι αυτοί που σήμερα του ζητούν να παραιτηθεί να του καταλογίζουν αύριο ευθύνες για το χάος.  

πηγή: www.kamarinia.gr