Ο "δόκτωρ Θάνατος" και τα έργα του!


της Ρένιας Ρηγοπούλου


Σε δημοπρασία στην Νέα Υόρκη θα τεθούν σε λίγους μήνες τα έργα του Jack Kevorkian, γνωστού και ως "γιατρού του θανάτου"! Ανάμεσα τους και το "εργαλείο" ευθανασίας για το οποίο και καταδικάστηκε.
Ο Jack Kevorkian έμεινε στην ιστορία για τη διακήρυξη του δικαιώματος των ανθρώπων στον θάνατο.
Πίστευε πως είναι δικαίωμα του καθενός να επιλέξει να φύγει από τη ζωή όταν το νιώθει ο ίδιος, και απευθύνονταν σε αυτόν άνθρωποι που έπασχαν από βαριές και ανίατες ασθένειες που στους περισσότερους από αυτούς προκαλούσε και έντονο σχεδόν ανυπόφορο πόνο.  Με τη συσκευή του βοήθησε να δοθεί τέλος στην ζωή περίπου 130 ανθρώπων, ευθανασίες που τον οδήγησαν αργότερα και στη δικαιοσύνη. 
Συγκεκριμένα το 1999 καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού, για την συνεργεία του το 1998 στον θάνατο ενός άντρα από το Michigan που έπασχε από την ασθένεια "Lou Gehrig". Ο Κevorkian δεν έμεινε μόνο σ' αυτό αφού βιντεοσκόπησε την ευθανασία του ετοιμοθάνατου ασθενή και έστειλε την κασέτα στην εκπομπή "60 λεπτά". Ο δοκτωρ Θάνατος, όπως ήταν το παρατσούκλι του καταδικάστηκε σε ποινή 10-25 ετών αλλά αφέθηκε, τελικά, ελεύθερος το 2007 έπειτα από 8 χρόνια κάθειρξης.
Ο Κεβόρκιαν πέθανε τον περασμένο Ιούνιο σε ηλικία 83 ετών στο νοσοκομείο του Μίσιγκαν, όπου νοσηλευόταν για δύο εβδομάδες με προβλήματα στο συκώτι και την καρδιά. 
Η ζωή και η δράση του γιατρού ενέπνευσε μέχρι και τους ανθρώπους του Hollywood, και πριν ένα χρόνο ο Αλ Πατσίνο ερμήνευσε τον ρόλο του Δρ θανάτου στην ταινία "You Don't Know Jack". Για την ερμηνεία του αυτή κέρδισε ένα βραβείο Emmy και μια Χρυσή Σφαίρα.
Στην δημοπρασία που θα γίνει στην Νέα Υόρκη, το "εργαλείο του θανάτου" δεν θα είναι το μοναδικό έκθεμα, αφού η δημοπρασία θα περιλαμβάνει 17 πίνακες ζωγραφικής του παθολόγου, ένας από τους οποίους σχεδιάστηκε από το ίδιο του το αίμα. Φρικιαστικό έτσι?
Τα προσωπικά αντικείμενα του Kevorkian πρόκειται να πωληθούν στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης, ενώ η αξία μόνο για τους πίνακες φτάνει μέχρι και τα 4.000.000 ευρώ. Μάλιστα, οι πλειοδότες θα δουν εικόνες των πινάκων και όχι τα αυθεντικά έργα καθώς η Αρμενική Βιβλιοθήκη και το Μουσείο της Αμερικής αρνούνται να τους παραδώσουν υποστηρίζοντας ότι αποτελούν δωρεά του γιατρού και καλλιτέχνη που έχει καταγωγή από την Αρμενία.