Οι 23 εκλεκτοί του Σάντος

του Μιχάλη Ταστσόγλου

Ποιοι θα είναι οι παίκτες που θα ταξιδέψουν εκπροσωπώντας την Εθνική Ελλάδος στο Euro 2012

Πρώτη φορά τόσοι πολλοί παίκτες ερίζουν για την 23άδα ππου θα επιλέξει ο Σάντος. Λίγο - πολύ επί Ρεχάγκελ τα πρόσωπα ήταν γνωστά. Οι κλήσεις του Σάντος όμως, προμηνύουν "μάχες" για μία θέση.

 
Πρόσφατα, η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου εξασφάλισε την πρόκρισή της στο Euro 2012 που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας το καλοκαίρι. Πρώτη μεγάλη διοργάνωση χωρίς Ρεχάγκελ και πρώτη φορά που τα «κουκιά» δεν είναι και τόσο μετρημένα, όσον αφορά τους 23 παίκτες που θα επιλέξει να έχει μαζί του ο Φερνάντο Σάντος.

Μια ματιά να ρίξει κανείς στους παίκτες που κάλεσε στους αγώνες των προκριματικών και θα δει ότι είναι σχεδόν διπλάσιοι οι παίκτες εκείνοι που ερίζουν για τις 23 διαθέσιμες θέσεις. Βέβαια, υπάρχουν και τραυματισμοί και δεν ξέρεις σε ποια κατάσταση θα βρίσκονται οι Έλληνες διεθνείς σε έξι μήνες από τώρα. Επίσης, ήδη κάποιοι παίκτες κινδυνεύουν λόγω τραυματισμών, όχι τόσο να μην προλάβουν το καλοκαιρινό ραντεβού, όσο να μην έχουν επανέλθει πλήρως σε αγωνιστικούς ρυθμούς μέχρι το Euro.

Σκοπός του άρθρου αυτού είναι να γίνει μία πρόβλεψη για το ποιοι εν τέλει θα είναι οι 23 εκλεκτοί του Φερνάντο Σάντος, αφού πρώτα αναφερθούν τα ονόματα όλων όσοι αγωνίστηκαν ή απλά κλήθηκαν στην Εθνική κατά τους προκριματικούς αγώνες.

Tέρμα
Σηφάκης
Τζόρβας
Κωνσταντόπουλος
Χαλκιάς
Χιώτης

Κοτσόλης
Καπίνο



Στόπερ
Παπασταθόπουλος
Α.Παπαδόπουλος
Κ.Παπαδόπουλος
Μόρας
Μαλεζάς

Μανωλάς
Σιόβας



Δεξ. Μπακ
Τοροσίδης
Βύντρα
Μανιάτης
Σκόνδρας
Σεϊταρίδης
Αρ. Μπακ
Τζαβέλας
Σπυρόπουλος
Ζαραδούκας
Χολέμπας
Γιαννούλης
Κεντ. Χαφ
Καραγκούνης
Κατσουράνης
Τζιόλης
Μάκος
Φωτάκης

Καφές
Πέτσος
Τάτος


Εξτρέμ
Σαμαράς
Σαλπιγγίδης
Νίνης
Χαριστέας
Φετφατζίδης

Χριστοδουλόπουλος
Κονέ
Γεωργιάδης
Θεοδωρίδης

Φορ
Μήτρογλου
Αθανασιάδης
Λυμπερόπουλος
Γκέκας


 
Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι όψιμοι διεθνείς. Πάντα υπάρχει ο Ελευθερόπουλος, εφόσον βέβαια είναι υγιής και έχει μόνιμη τη θέση του βασικού στον Πανιώνιο. Επίσης, έχει ξεκινήσει πολύ δυνατά και ο Μπαλάφας, ο οποίος είναι δυνατός σωματικά και επιπλέον σκοράρει. Επίσης, αν ο Μαρίνος συνεχίσει να παίρνει ευκαιρίες στον ΠΑΟ, τότε ίσως έχει κι αυτός τις ελπίδες του να ταξιδεύσει στις δύο χώρες. Τα ίδια ισχύουν βέβαια και για τον υψηλόσωμο χαφ Γκέντσογλου. Εξάλλου, οι Γκέντσογλου, Μαρίνος (αλλά και Γιάννης Παπαδόπουλος) είχαν κληθεί σε διεθνές φιλικό από το Σάντος. Σταθερός δείχνει σε γενικές γραμμές και ο Αραμπατζής, ο γκολκίπερ της ΑΕΚ. Εκτός αυτών, υπάρχει και ο Θεοδωρίδης του Παναιτωλικού που κλήθηκε για τα φιλικά αυτών των ημερών. Αλλά όλοι αυτοί, μάλλον, θα υπολογίζονται για τα προκριματικά του μουντιάλ που ξεκινάνε τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Όσο για το Χολέμπας, θεωρώ δόκιμη την ελληνοποίησή του και γιατί όχι να μη γίνει το ίδιο και με άλλους ποδοσφαιριστές στο - εγγύς - μέλλον. Ωστόσο, φοβάμαι μήπως και συμπερίληψή του στην τελική αποστολή προκαλέσει προβλήματα, γιατί καλώς ή κακώς, άλλοι παίκτες έβγαλαν την Εθνική πρώτη στα προκριματικά.

Ας δούμε τώρα μία-μία τις θέσεις:
Τερματοφύλακες: Ο Τζόρβας δεν ξέρω αν θα είναι βασικός. Πάντως θα είναι ένας εκ των τριών. Άλλη μια θέση θα έχει ο Σηφάκης και θα είναι η βασική επιλογή, αν επιστρέψει δυνατός μέσα στην άνοιξη από τον πολύμηνο τραυματισμό του. Την τρίτη θέση αυτή τη στιγμή θα την έπαιρνε ο Χιώτης. Όμως δεν παίζει σε μεγάλη ελληνική ομάδα κι αυτό συχνά οι υπεύθυνοι το υπολογίζουν υπέρ το δέον. Ο τρίτος θα είναι όποιος εκ των Κοτσόλη, Καπίνο μείνει βασικός στον ΠΑΟ ή ο Αραμπατζής.
Κεντρικοί αμυντικοί: Χωρίς τραυματισμούς οι Παπαδόπουλοι και ο Παπασταθόπουλος είναι σίγουροι. Ο τέταρτος στόπερ θα είναι ο Μαλεζάς που είναι πολύ αδικημένος. Εκτός κι αν ο Μόρας που έχει συνεργασθεί με το Σάντος στην ΑΕΚ, αναγεννηθεί και παίξει βασικός στην Πρέμιερ Λιγκ. Πράγμα δύσκολο.

Πλάγιοι μπακ: Δεξιά θα είναι ο Τοροσίδης κι ο Βύντρα, στη μοναδική θέση που και οι δύο παίκτες είναι τόσο υψηλού επιπέδου. Αριστερά, δεν ξέρω τι θα γίνει με το Χολέμπας. Πάντως, επειδή στον Ολυμπιακό θα παίζει ο Χολέμπας, βλέπω μηδαμινές τις πιθανότητες του Ζαραδούκα. Ο Σπυρόπουλος είναι ο πιο ντεφορμέ από όσους αναφέραμε. Αν ο Τζαβέλας επανέλθει και παίξει στην Άιντραχτ, ή πάρει μεταγραφή το χειμώνα - κυρίως προς Ελλάδα - θα είναι ο βασικός αριστερός οπισθοφύλακας. Αλλιώς, ο Χολέμπας θα πάρει φανέλα βασικού. Ο δεύτερος θα είναι ή ο Σπυρόπουλος, ή ο Τζαβέλας
Κεντρικοί χαφ: Κατσουράνης και Καραγκούνης είναι πιο πιθανό να πουν οι ίδιοι ότι δε θα πάνε, παρά να μην τους πάρει ο Σάντος. Πιστεύω πως πέρα από τους δύο αυτούς, ο τελευταίος θα πάρει και άλλους τρεις ποδοσφαιριστές σε αυτήν τη θέση: Τζιόλη και Μάκο σίγουρα και από εκεί κι έπειτα Φωτάκη, αν ο Μπόλονι τον μονιμοποιήσει, αλλιώς Καφέ.

Πλάγιοι χαφ: Σαλπιγγίδης και Σαμαράς δεν έχουν να φοβούνται τίποτα. Αν επανέλθει δυνατός ο Νίνης θα καπαρώσει μία θέση, κυρίως γιατί μπορεί να παίξει αποτελεσματικά και στον άξονα, σε ένα πιο επιθετικό σχήμα. Ο τέταρτος θα είναι ή ο Φετφατζίδης, ή ο Χριστοδουλόπουλος. Αλλά πιστεύω πως όποιος καθιερωθεί στην ομάδα του πρώτα, θα πάρει πιο εύκολα τη θέση. Και πιο εύκολο είναι να καθιερωθεί ο Χριστοδουλόπουλος στον ΠΑΟ. Όσο για το Χαριστέα, αν κρατηθεί στην κατηγορία ο Παναιτωλικός, θα πάει στο Euro. Όμως τότε ο Σάντος θα αφαιρέσει έναν επιθετικό από τους 23, κι όχι κάποιον από τους τέσσερις που προανέφερα ως εκλεκτούς πλάγιους χαφ.

Επιθετικοί: Σίγουρος είναι ο Γκέκας, ιδίως αν πάρει μεταγραφή το χειμώνα. Επίσης, ο Μήτρογλου θα είναι στην αποστολή, αν ο Ατρόμητος βγει Ευρώπη, αλλά θα πάει συμπληρωματικά. Αν δε βγει, ή ο Λύμπε, ή ο Αθανασιάδης θα πάνε, με το Λυμπερόπουλο να είναι πιο πιθανός γιατί, μάλλον, κρεμάει τα παπούτσια του και είναι μπαρουτοκαπνισμένος. Γενικά πιστεύω ότι δύο εκ των Χαριστέα, Μήτρογλου και Λυμπερόπουλου θα είναι στην αποστολή, με πιο πιθανούς τους δύο πρώτους.

Σύνοψη – Πρόβλεψη της αποστολής
ΤΕΡΜΑ
ΑΜΥΝΑ
ΚΕΝΤΡΟ
ΕΠΙΘΕΣΗ
Σηφάκης
Παπασταθόπουλος
Καραγκούνης
Γκέκας
Τζόρβας
Α. Παπαδόπουλος
Κατσουράνης
Σαλπιγγίδης
Κοτσόλης
Τοροσίδης
Τζιόλης
Σαμαράς

Χολέμπας
Νίνης
Χαριστέας

Βύντρα
Μάκος
Μήτρογλου

Κ. Παπαδόπουλος
Φωτάκης


Μαλεζάς
Χριστοδουλόπουλος


Τζαβέλας



Υ.Γ. Τώρα που ηρεμήσαμε με την προσωρινή κυβέρνηση, ας γράψουμε και για κάτι πιο "πιασάρικο".