Με το ζόρι βγάζει χριστούγεννα το ΙΚΑ

ΙΚΑ και ΟΑΕΕ θα δανειστούν απο άλλα ταμεία συνολικά 360 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψουν πληρώσουν μισθούς και δώρα χριστουγέννων.

Στο κόκκινο βρίσκονται τα δύο μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία, ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, καθώς για τρίτο συνεχόμενο μήνα θα αναγκαστούν να πληρώσουν με δανεικά απο άλλα ταμεία συντάξεις και
δώρο Χριστουγέννων.

Από το μεγαλύτερο ταμείο επικουρικής ασφάλισης της χώρας, το ΕΤΕΑΜ θα δανειστεί το ΙΚΑ προκειμένου να καλύψει μέρος των τεράστιων υποχρεώσεων του Δεκεμβρίου. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη ανοίγει ο δρόμος για τη σύναψη δανείου διάρκειας 14 ημερών προκειμένου το ΙΚΑ να ενισχυθεί με 130 εκατομμύρια ευρώ.

Τα λεφτά αυτά, αποτελούν κομμάτι του αποθεματικού του ΕΤΕΑΜ και σήμερα είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Το δάνειο θα εκταμιευτεί στις 18 Νοεμβρίου ενώ τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν στις 2 Δεκμεβρίου δηλαδή 14 ημέρες αργότερα. Με τα χρήματα αυτά, το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις του μηνός Δεκεμβρίου οι οποίες θα προκαταβληθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Οι συνταξιούχοι θα πάρουν λιγότερα χρήματα καθώς στις συντάξεις του Δεκεμβρίου θα φανούν οι μειώσεις που έγιναν με τον τελευταίο νόμο. Κύριες συντάξεις ύψους άνω των 1200 ευρώ περικόπτονται σε ποσοστό 20% για το τμήμα της σύνταξης άνω των 1200 ευρώ.

Αν ο συνταξιούχος δεν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του, η περικοπή φτάνει στο 40% για το τμήμα της σύνταξης άνω των 1000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η μείωση ισχύει αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου οπότε υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξει διπλή μείωση στη σύνταξη του Δεκεμβρίου. 

Την ίδια ώρα το υπουργείο εργασίας περιμένει το “πράσινο φως” απο την τρόικα για τις αναλογιστικές μελέτες των επικουρικών ταμείων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θεωρείται βέβαιο οτι απο τις αρχές του νέου χρόνου, όσα ταμεία είναι ελλειμματικά, θα κάνουν νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, όσων βγουν στη σύνταξη για πρώτη φορά μετά την 1-1-2012.