Η Ευρώπη συνεχίζει να πλήττεται

του Μιχαήλ Ταστσόγλου

Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασαν σήμερα το πρωί τα spreads σε Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο και Αυστρία. Είναι εξαιρετικά δύσκολο η κρίση να περιοριστεί στο νότο.
Ανεβαίνουν οι τιμές των spreads των ομολόγων σε Παρίσι, Μαδρίτη, Βρυξέλλες και Βιέννη. Αντίθετα, αρκετά καλύτερα παραμένουν τα πράγματα στη Γερμανία. Ακόμα και τα Ιταλικά ομόλογα, όμως, άρχισαν εκ νέου να "τραβούν την ανηφόρα".
Όλα αυτά δείχνουν ότι η κρίση στην Ευρώπη βαθαίνει. Και βαθαίνει ακόμα και στις δυνατές, μέχρι σήμερα,  χώρες. Η Μεσόγειος, κακά τα ψέματα, δείχνει να συμπαρασύρει το βορρά.
Έτσι, λοιπόν, η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με διάφορες κρίσεις. Είναι κρίση οικονομική, είναι κρίση κοινωνική, καθώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ευρωπαϊκό κράτος χωρίς την περίφημη λιτότητα και τα μέτρα της. Είναι κρίση θεσμών, καθώς τα όρια μεταξύ ειδικού και γενικού απειλούνται για πρώτη φορά μέσα στην α-διαφάνειά τους. Είναι κρίση έναντι του Δολαρίου που δείχνει να εξέρχεται πιο δυνατό, σε σχέση με το Ευρώ. Είναι κρίση έναντι Κίνας, Βραζιλίας και Ινδίας που παίζουν το παιχνίδι με τους δικούς τους - διαφορετικούς - κανόνες. Τείνει δε, να γίνει και κρίση στις σχέσεις Γερμανίας και υπολοίπων, η οποία δε μπορεί παρά να εξελιχθεί σε κρίση αξιοπιστίας της ίδιας της Ε.Ε.