Το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του Παπαδήμου

Προσπάθειες για την ομαλή εκταμίευση της 6ης δόσης

Την πρεμιέρα του, σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο, θα κάνει αύριο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος καθώς θα μεταβεί από τα χαράματα στις Βρυξέλλες για το θέμα της εκταμίευσης της έκτης δόσης. Αύριο Δευτέρα, ο έλληνας πρωθυπουργός θα έχει...
συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμαν βαν Ρομπέι και τον πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο. Την Τρίτη θα επισκεφτεί το Λουξεμβούργο για να συναντηθεί με τον επικεφαλής του Γιουρογκρούπ, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.


Ο κ. Παπαδήμος αναμένεται να τεθεί αντιμέτωπος με τη σκληρή στάση των ευρωπαίων  οι οποίοι, όπως φαίνεται, εξακολουθούν να ζητούν από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου γραπτές δεσμεύσεις για την τήρηση της νέας δανειακής σύμβασης, διαφορετικά διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να ξεπαγώσουν την έκτη δόση.
 
Ενδεικτική είναι η στάση του Βερολίνου, το οποίο με τις δηλώσεις που έκανε το Σάββατο ο υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έστειλε ουσιαστικά τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση.


Στην Αθήνα πάντως οι επικεφαλής της τρόικας ολοκληρώνουν το μεσημέρι τον κύκλο των επαφών τους με τους πολιτικούς αρχηγούς με τη συνάντηση που θα έχουν με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, ενώ είχαν προηγηθεί το Σάββατο οι συναντήσεις με τους κ. Παπανδρέου και Σαμαρά


Η «Μεγάλη Λύση»


Εντωμεταξύ, σύμφωνα με το Βήμα, ευρωπαϊκοί παράγοντες προωθούν τη «Μεγάλη λύση» για τη σωτηρία της Ευρωζώνης και το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται και στην ατζέντα του κ. Παπαδήμου.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει επιθετική πολιτική από την ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων, ώστε να στηριχθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά και τη δημιουργία ενός είδους διευθυντηρίου που θα κατευθύνει την φορολογική, δημοσιονομική και αναπτυξιακή πολιτική τω ν χωρών μελών.

Σοβαρό είναι και το ενδεχόμενο να περιληφθεί στο σχέδιο η θέσπιση ευρωομολόγου και η εναρμόνιση των αμυντικών πολιτικών των χωρών – μελών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην ΕΕ κερδίζει σημαντικό έδαφος η πεποίθηση ότι το ευρώ θα αποφύγει την καταστροφή μόνο με την εφαρμογή ενός μεγάλου και έκτακτου σχεδίου.

BLOGGERS με πληροφορίες από το ΑΝΑ, ΒΗΜΑ, STAR