Στη Νιγηρία τα Χριστούγεννα ήταν θάνατος

του Μιχάλη Ταστσόγλου

Βομβιστικές επιθέσεις με τουλάχιστον 30 νεκρούς

Η Ισλαμιστική σέκτα Μπόκο Χαράμ, που διασυνδέεται με την Αλ Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη των βομβιστικών επιθέσεων που έπληξαν τη μεγάλη αφρικανική χώρα, με τις βόμβες να εκρήγνυνται σε εκκλησίες!
 Άσχημα Χριστούγεννα για τους Νιγηριανούς. Βομβιστικές επιθέσεις έπληξαν σχεδόν όλην την επικράτεια της χώρας. Μία χώρα πολυπαθής, μία χώρα όπου η διαφθορά είναι νόμος, έχει να αντιμετωπίσει και την τρομοκρατία που για δεύτερη συνεχόμενη 25η Δεκέμβρη εμφανίζεται επικίνδυνη.

Πάνω από 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο από τη μί αεκ των εκρήξεων, αυτήν που σημειώθηκε στην πόλη Μάνταλα, 40 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα Αμπούζα και πιο συγκεκριμένα στον καθολικό ναό Αγίας Τερέζας.

Στην πόλη Νταματούρου, ένας βομβιστής αυτοκτονίας πήρε μαζί του στο θάνατο τέσσερις υπαλλήλους security. Στην πόλη αυτή, μάλιστα, έγιναν δύο εκρήξεις.

Με δηλώσεις τους λευκός Οίκος και Μπαν Κι Μουν, εξέφρασαν τα συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή τους στον αφρικανικό λαό, ωστόσο οι ενέργειες αυτές δεν ξεχωρίζουν λόγω κοινοτυπίας.

Να πούμε ότι η Νιγηρία στο βορρά κατοικείται κυρίως από μουσουλμάνους και στο νότο κυρίως από χριστιανούς, με τις πολιτιστικές διαφορές να είναι έντονες. Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο, αν συνυπολογισθεί πως η Νιγηρία έχει 160 εκατομμύρια κατοίκους.  Μπόκο χαράμ, σε μία τοπική διάλεκτο, σημαίνει  "η δυτική παιδεία είναι αμάρτημα".