Εκβιαστικά μέτρα κοινωνικής εξαθλίωσης προωθεί η τρόικα


Επίκειται απομύζηση του Έλληνα πολίτη με το ψευτοδίλημμα  «νέο μνημόνιο ή χρεωκοπία»

Νέο γύρο εκβιασμών για τον ελληνικό λαό ξεκινά η τρόικα με τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης,  ρίχνοντας ξανά δόλωμα για πολύ σκληρά μέτρα. Σε επιστολή προς τους πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης, με ημερομηνία 23 Γενάρη 2011,

οι εταίροι μας σε Ευρώπη και ΔΝΤ ζήτησαν τις πιο μεγάλες μειώσεις και περικοπές που θα μπορούσε να δει ποτέ ο ελληνικός λαός με αντάλλαγμα να ξεκλειδώσει το δάνειο-μαμούθ που ετοιμάζεται για την Ελλάδα.

Οι περικοπές αφορούν από το προσωπικό στο δημόσιο, ως τους μισθούς και τις συντάξεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ παράλληλα προτείνεται μια σειρά αυξήσεων σε έμμεσους και άμεσους φόρους που θα ρίξουν ακόμη πιο κάτω το βιοτικό επίπεδο όλων μας.

Ειδικότερα, στο νέο ‘πακέτο’ μέτρων για την αποφυγή της χρεοκοπίας, ζητούνται :

- ‘Μαχαίρι’ στον 13ο και 14ο μισθό, ‘πάγωμα’ μισθών και επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων
- Επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας
- Απολύσεις στο Δημόσιο (προτείνονται ακόμα και οι τομείς της Υγείας και της Άμυνας)
- Υποχρεωτική χρήση της Κάρτας Εργασίας
- Πώληση ή ένταξη της Αγροτικής Τράπεζας σε νέο σχήμα
- Ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση τραπεζών
- Απολύσεις στις τράπεζες
- Μειώσεις στους μισθούς στις ΔΕΚΟ και ιδιωτικοποίησή τους (δύο-τριών μεγάλων εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2012)
- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και προνοιακών επιδομάτων
- Μείωση επικουρικών συντάξεων και ενιαίο Ταμείο Eπικουρικής Aσφάλισης
- Μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 ως το 2015 (με τήρηση της αναλογίας 1:5, μικρότερο αριθμό εισακτέων σε σχολές Αστυνομίας, Ενόπλων Δυνάμεων κτλ)
- Περιορισμούς στη λίστα φαρμάκων που συνταγογραφούνται
- Μεγαλύτερη απελευθέρωση των επαγγελμάτων
- Φορολογική Μεταρρύθμιση, με νέο φορολογικό σύστημα και τοποθέτηση ‘διακομματικού Γενικού Γραμματέα Φορολογίας
- Πρόγραμμα κατά της Διαφθοράς
- Δια-υπουργική επιτροπή (των υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης) για την παρακολούθηση και έκδοση στοιχείων για την μηνιαία απόδοση σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό
- Μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη (νόμο για Δίκαιη Δίκη και Αρνησιδικία ως το τέλος Μαρτίου, αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας κ.α.)
- Μετατροπή της ΕΛΣΤΑΤ σε ‘συμβουλευτική’ Αρχή και θέσπιση καλύτερης βάσης για τις ανεξάρτητες ελληνικές στατιστικές αρχές κ.τ.λ.

Δεν ξέρουν τι να πούν οι υπουργοί
Οι απαιτήσεις της τρόικας ‘σόκαραν’ ακόμα και πολλούς από τους υπουργούς, παρά το γεγονός πως ειδικά στα εργασιακά, αναμένεται και το αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου, όπου φέρεται να υπάρχει κοινός τόπος για την προστασία τουλάχιστον του 13ου και 14ου, καθώς και του κατώτατου μισθού. Οι συμμετέχοντες υπουργοί (Ευ.Βενιζέλος, Δ.Ρέππας, Τ.Γιαννίτσης, Γ.Κουτρουμάνης, Χρ.Παπουτσής, Αν.Λοβέρδος, Άννα Διαμαντοπούλου, Δ.Αβραμόπουλος, Μ.Βορίδης, Μ.Χρυσοχοΐδης, Φ.Σαχινίδης, Ι.Μουρμούρας) αντελήφθησαν –όσοι δεν γνώριζαν από πριν- την σοβαρότητα της κατάστασης, ακούγοντας τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να τους εξηγεί κατά τη διάρκεια της τετράωρης σύσκεψής τους χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ότι «βρισκόμαστε κάτω από μεγάλη πίεση χρόνου. Πρέπει να καταλήξουμε με επίγνωση ότι αυτό που κρίνεται στην πραγματικότητα είναι η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια», κάνοντας λόγο για ‘πολύ κρίσιμες και πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις’.

Πολλοί υπουργοί πάντως, μεταξύ των οποίων οι κ.κ.Δ.Ρέππας, Χρ.Παπουτσής και Γ.Κουτρουμάνης εξέφρασαν τον προβληματισμό τους ως προς τη στάση που θα κρατήσουν οι ΚΟ των κομμάτων εφόσον κληθούν να ψηφίσουν τόσο σκληρά μέτρα, με τον κ.Βορίδη να παρεμβαίνει, εκτιμώντας πως δεν θα ‘περάσουν’ από τη Βουλή, αν οι βουλευτές ξέρουν πως αμέσως μετά θα ακολουθήσουν εκλογές και οι ίδιοι θα πρέπει να πάνε στις περιφέρειές τους για προεκλογικό αγώνα. Επανέφερε λοιπόν την την πάγια θέση του ΛΑΟΣ για παράταση της κυβερνητικής θητείας Παπαδήμου.

Επιφυλάξεις για το θέμα των επικουρικών εξέφρασε εκ μέρους της ΝΔ ο κ.Μουρμούρας ενώ υπέρ της διατήρησης του 13ου και 14ου μισθού τάχθηκαν όλοι οι υπουργοί, δίνοντας τελικά ‘εντολή’ στον Λουκά Παπαδήμο να διαπραγματευτεί προσωπικά το θέμα σε ανώτατο επίπεδο, μετά τη δική του επισήμανση περί ‘ασφυκτικής πίεσης’ των εταίρων μας. Στη συζήτηση για την μείωση των δαπανών, ώστε να ‘κλείσει η τρύπα του 2011’, επικράτησε η πρόταση για μειώσεις που θα ξεπερνούν τα δύο δις ευρώ, κυρίως από την μείωση της φαρμακευτικής, τα εξοπλιστικά και τους προϋπολογισμούς των υπουργείων. Οι πληροφορίες πάντως, επιμένουν πως πέραν της απόφασης για τα μέτρα, απαιτείται είτε η έγγραφη δέσμευση των αρχηγών των τριών κομμάτων,είτε διπλή ψηφοφορία στη Βουλή,πριν τη δανειακή σύμβαση και μετά την έγκριση του ‘πακέτου’.

Αξίζει να αναφερθεί ότι της κυβερνητικής σύσκεψης ακολούθησε συνάντηση των Λουκά Παπαδήμου και Ευάγγελου Βενιζέλου με τους Τσαρλς Νταλλάρα και Ζαν Λεμιέρ, με τις διαβουλεύσεις να συνεχίζονται σε νομικό και τεχνικό επίπεδο, σε νέα συνάντηση του κ.Βενιζέλου μαζί τους πιθανότατα και σήμερα.

www.bloggers-tv.gr με πληροφορίες από Real.gr