Γνωστός δημοσιογράφος στο στόχαστρο των εισαγγελέων Πεπόνη - Μουζακίτη

Τον κατήγγειλαν ως το "βαθύ λαρύγγι" στο Υπουργείο Οικονομικών

Στην πλήρη συσκότιση της υπόθεσης των οικονομικών εισαγγελέων Πεπόνη και Μουζακίτη οδηγεί το τελικό πόρισμα του Αρείου Πάγου σχετικά με τις καταγγελίες τους για άνωθεν παρεμβάσεις στο έργο τους.
Στο πόρισμα γίνεται λόγος για τρεις επίμαχους φακέλους και για έναν δημοσιογράφο, ο οποίος δεν κατονομάζεται, και για μία υπηρεσιακή παρέμβαση με γενικόλογες αναφορές.

Οι απειλές για τη ζωή τους και ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός

Σύμφωνα με το πόρισμα του Α.Π., το οποίο διαβιβάζεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς έκαναν αναφορά για έναν δημοσιογράφο, ο οποίος τους επισκέφτηκε τον Νοέμβριο και τους ενημέρωσε ότι μεγάλος παράγοντας που έχει σχέση με χρηματοπιστωτικό οργανισμό (σ.σ. τράπεζα) είναι εξαιρετικά ενοχλημένος. Κατά τους οικονομικούς εισαγγελείς, ο δημοσιογράφος τούς είπε ότι το τηλέφωνό τους παρακολουθείται από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (Μ. Σφακιανάκης), καθώς και ότι απειλείται τόσο η ζωή τους όσο και του ιδίου.
Επισημαίνεται ότι οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης δεν έδωσαν κανένα παραπάνω στοιχείο και ως εκ τούτου η καταγγελία κρίνεται ατελέσφορη. Σε ερώτηση δημοσιογράφων για ποιον χρηματοπιστωτικό οργανισμό πρόκειται, η Αντιεισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν έδωσε σαφή απάντηση και, όταν δημοσιογράφος ρώτησε για την Proton Bank (Λ. Λαυρεντιάδης), η απάντηση ήταν όχι.

Όταν οι δημοσιογράφοι απηύθυναν ερώτημα, ονοματίζοντας άλλες τράπεζες, επικράτησε απόλυτη σιωπή. Σύμφωνα με το πόρισμα, συνταξιούχος αρεοπαγίτης είχε παρέμβει και ζήτησε πληροφορίες για την πορεία των ερευνών όσον αφορά στον χρηματοπιστωτικό οργανισμό, αλλά, παρ' όλα αυτά, δεν γίνεται μνεία για το όνομα του συνταξιούχου δικαστικού.

Οι τρεις φάκελοι
Οι επίμαχοι φάκελοι τους οποίους διαχειρίζονταν οι δύο εισαγγελείς και οι οποίοι κατά τις καταγγελίες τους είχαν ενοχλήσει:

Οι τρεις υποθέσεις στις οποίες αναφέρθηκαν οι οικονομικοί εισαγγελείς είναι:

Η υπόθεση για τα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου) σχετικά με το εάν ή όχι εμπλέκεται ο αδελφός του Γιώργου Παπανδρέου, Αντρίκος.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά στη λίστα με τους 3.850 μεγαλοοφειλέτες του Δημόσιου του Δ. Κουσελά. Σύμφωνα με την άποψη που κατέθεσαν οι Πεπόνης και Μουζακίτης, στην υπόθεση αυτή υπήρξε «πολιτικό ενδιαφέρον άνωθεν». Κυριαρχούσα άποψη είναι ότι οι δύο εισαγγελείς υπενόησαν παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται το όνομα του υπουργού. Οπότε, τα όποια υπονοούμενα παραμένουν πολιτικά και πρακτικά ατελέσφορα.

Η τρίτη υπόθεση αφορά σε οικονομικές ατασθαλίες σε χρηματοπιστωτικό οργανισμό.


Η υπόθεση πάει αρχείο;

Η αίσθηση που επικράτησε στους δημοσιογραφικούς κύκλους μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος είναι πως κακήν κακώς επιχειρείται το κλείσιμο της όλης υπόθεσης των δύο οικονομικών εισαγγελέων.
Η άποψη που κυριαρχεί σε δικαστικούς κύκλους που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα είναι πως το περιεχόμενο του πορίσματος και η εμφανής ασάφεια και η αοριστολογία των καταγγελιών που επικαλείται οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η υπόθεση οδεύει οριστικά προς το αρχείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Πηγή: zougla