Χρεoκοπεί το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο των δανεικών

Χρεoκοπεί το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο των δανεικώνΗ εκθαμβωτική λάμψη του αθλήματος βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε δάνεια

του Αντώνη Καρπετόπουλου
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι στα ευρωπαϊκά γήπεδα τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε το καλύτερο ποδόσφαιρο όλων των εποχών: η Μπαρτσελόνα του Μέσι π.χ. με τα θαύματά της προκαλεί συχνά την ερώτηση, αν είναι η θεαματικότερη ομάδα που έχουμε δει ποτέ.
Αυτό που συμβαίνει στο ποδόσφαιρο δεν είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που συνέβαινε στην ευρωπαϊκή οικονομία: υπάρχει μια βιτρίνα ευημερίας, ενώ πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια. Οχι τυχαία οι Times Λονδίνου την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισαν τη Μάντσεστερ Σίτι που προελαύνει στην Πρέμιερ λιγκ ως «την Ελλάδα του ποδοσφαίρου». Η εφημερίδα τονίζει ότι η Σίτι δανείζεται διαρκώς χρήματα που δεν βγάζει και ότι η μόνη της διαφορά είναι ότι γνωρίζει τους πιστωτές της που είναι οι εταιρείες του Αραβα ιδιοκτήτη της κ. Μανσούρ. «Οι Ελληνες δεν είχαν προσωπική σχέση με τους δανειστές τους - όλα τα άλλα είναι ίδια».
Η λάμψη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου βασίζεται αποκλειστικά σχεδόν στα δανεικά. Πριν από λίγο καιρό η Λίβερπουλ κινδύνεψε με χρεοκοπία όταν οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της αποφάσισαν να την πουλήσουν εμφανίζοντας μάλιστα τα χρήματα που έδωσαν για να την αποκτήσουν ως ένα είδος δανεισμού δικούς τους στον σύλλογο! Χρειάστηκε απόφαση βρετανικού δικαστηρίου για να μην βρεθεί η αγγλική ομάδα να πληρώνει τους (πρώην) ιδιοκτήτες της ισοβίως. Τα θαύματα της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης βασίζονται πολύ στον δανεισμό από συγκεκριμένες τράπεζες: ο μεγάλος πιστωτής της Μπάρτσα είναι η Caxa Cataluna, ενώ τη Ρεάλ συνδράμουν κατά καιρούς δέκα ισπανικές τράπεζες στις οποίες εμφανίζεται συχνά σε ρόλο εγγυητή ο Δήμος της Μαδρίτης. Παρά την κρίση οι δύο ομάδες ελάχιστα περιόρισαν τα έξοδά τους και το γεγονός ότι έκλεισαν τη χρονιά με κέρδη(!) αποτελεί λογιστικό παράδοξο: η Μπάρτσα δεν έβαλε στα έξοδά της τις δόσεις πληρωμών του Σάντσις και του Φάμπρεγκας (θα «περάσει» στον ισολογισμό της το κόστος τους όταν τους αποπληρώσει) και η Ρεάλ φαίνεται να έχει ξοφλήσει τους Κακά και Κριστιάνο Ρονάλντο και ως εκ τούτου δεν εμφανίζει φέτος μεγάλα έξοδα μεταγραφών. Οι αγγλικοί σύλλογοι που είναι σαφώς ειλικρινέστατοι (η Πρέμιερ λιγκ άλλωστε που τους ελέγχει δεν αστειεύεται…) δείχνουν την κατάσταση του επερχόμενου χάους: η Μάντσεστερ Γ. (πρωταθλήτρια και με παρουσία στον τελικό του Τσάμπιονς λιγκ) εμφανίζει συνολικές ζημίες 80 εκατ. λιρών, η Τσέλσι κλείνει με ζημίες 62 εκατ λιρών, ενώ ακόμα και η πολύ προσεχτική Αρσεναλ φέτος δηλώνει κέρδη 12 εκατ. λίρες, ενώ πέρυσι είχε 70! «Ας ελπίσουμε ότι υπάρχουν πολλοί τρελοί Αραβες που δεν θέλουν πίσω τα χρήματά τους» σημείωναν ειρωνικά οι Times…
Τι συμβαίνει; Είναι πολύ απλό: τα προηγούμενα χρόνια τα έσοδα των ευρωπαϊκών συλλόγων χτύπησαν ταβάνι - αυτό είναι το μόνο βέβαιο! Σήμερα οι τηλεοράσεις αδυνατούν να πληρώσουν περισσότερο, η καταναλωτική δύναμη του κοινού σε όλη την Ευρώπη είναι μικρότερη εξαιτίας της κρίσης, δεν μπορεί να υπάρχουν επιπλέον έσοδα από merchandising ή από εισιτήρια: πέρυσι η UEFA ζήτησε δημοσίως συγγνώμη για τις τιμές των εισιτηρίων στον τελικό του Τσάμπιονς λιγκ και είπε ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοιες υπερβολές. Οι ομάδες ψάχνουν τρόπους να βρουν χρήματα: πρόσφατα η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα προβληματίστηκαν για το αν αξίζει να παίξουν το classico στις 12.30 το μεσημέρι ώστε να το πουλήσουν ως τηλεοπτικό θέαμα στην Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία κ.τ.λ.
Οσο στην Ευρώπη η κρίση βαθαίνει τόσο θα εμφανίζονται συνεχώς και μεγαλύτερα προβλήματα. Στην Ισπανία οκτώ σύλλογοι της πρώτης Εθνικής έχουν διαχειριστή εσόδων - εξόδων τοποθετημένο από τη Λίγκα, καθώς βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης. Η ιστορική Βιγιαρεάλ π.χ. παρά τη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς λιγκ βαδίζει προς τη χρεοκοπία: οι συσσωρευμένες ζημίες της πέρυσι έφτασαν τα 52 εκατ. ευρώ! Πρόσφατα η Μίλαν ζήτησε δανεικό τον Τέβες από τη Μάντσεστερ Σίτι: το κόστος αγοράς του, για την πλουσιότερη ιταλική ομάδα κρίθηκε απαγορευτικό! «Οι τράπεζες κρατούν ζωντανές τις μεγάλες ομάδες του ευρωπαϊκού νότου γιατί θεωρητικά αν αύριο πουλούσαν όλους τους ποδοσφαιριστές που αυτές έχουν θα έπαιρναν πίσω τα χρήματα που τους έχουν δανείσει: ο εφιάλτης θα ξεσπάσει αν κάποια στιγμή ανακαλύψουμε ότι δεν υπάρχουν αγοραστές για όλους αυτούς» έλεγε ο πρόεδρος της Ιντερ κ. Μάσιμο Μοράτι στην Corriere della Sera.
Πηγή: Καθημερινή