Δημόσια συζήτηση για την "υπεράπιση της κοινωνίας και της δημοκρατίας"

KoinDim     Δεν συχνάζουν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, σε τηλεοπτικά πάνελ. Δεν γράφουν σοβαρές (ή σοβαροφανείς;) επιφυλλίδες στις μεγάλες εφημερίδες. Ανήκουν όμως οι περισσότεροι σε αυτό που αποκαλούμε (διαπιστώνοντας συνήθως μια αδικαιολόγητη απουσία του σε στιγμές ιστορικά κρίσιμες) "άνθρωποι του πνεύματος".



Δεν φαίνεται να διεκδικούν το ρόλο μιας φωτισμένης πρωτοπορίας (όπως κάνει γι' αυτήν και τους ομοίους της η Άννα Διαματοπούλου), αλλά επιχειρούν να εκπέμψουν ένα μήνυμα, εν είδει ρωγμής στον ομοιογενή λόγο που κυριαρχεί στη δημόσια σφαίρα. Πρόκειται για τη νεοσύστατση πρωτοβουλία ακαδημαϊκών, ανθρώπων του πολιτισμού και πολιτών  "για την υπεράσπιση της κοινωνίας και της δημοκρατίας". Διαπιστώνουν πως "η παρούσα κρίση, αλλά και οι πολιτικές που υιοθετούνται για την αντιμετώπισή της, πλήττουν άμεσα τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας, ενώ συμβάλλουν στην υποχώρηση των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα μας". Και αναλαμβάνουν να αρθρώσουν  μια παρέμβαση που θα αναδείξει με ένταση στην ελληνική και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη τρία μείζονα θέματα, σε μια συγκυρία όπου το κυρίαρχο δίλημμα «λιτότητα ή χρεοκοπία» έχει δώσει τη θέση του στο απολύτως αρνητικό άθροισμα «και λιτότητα και χρεοκοπία»:

1. Την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων 
2. Την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών και των δικαιωμάτων του πολίτη
3. Τη διάλυση του ευρωπαϊκού οράματος και την αποσύνθεση της ευρωπαϊκής ενότητας.

Μια ακόμα πρωτοβουλία για την τιμή των όπλων; Ίσως. Πολύ διαφορετική από τις προσπάθειες άλλων ακαδημαϊκών να ντύσοουν με το μανδύα της ορθολογικότητας το μνημονιακό ολοκληρωτισμό ή να ανασυγκροτήσουν το καταρρέον  σύστημα εξουσίας. Αξίζει, κατά τη γνώμη μου, να κατατεθούν στο δημόσιο λόγο τεκμηριωμένες προσεγγίσεις που θα αποδομούν τα επιχειρήματα του κυρίαρχου λόγου και θα θέτουν άλλες αξιακές προτεραιότητες από τη μείωση των ελλειμάτων και τη δημοσιονομική εξυγίανση. Που θα αντιτίθενται έλλογα στις προωθούμενες "αυταρχικές και αντιδημοκρατικές λύσεις" των ελίτ.

Για όσους θέλουν να γνωρίσουν και να συνεισφέρουν στην πρωτοβουλία, αύριο, Πέμπτη 1η Μαρτίου, διοργανώνεται η πρώτη διευρυμένη δημόσια συζήτηση σχετικά με την ταυτότητα, τον απολογισμό δράσης και τις προοπτικές της, με κεντρικούς ομιλητές τον Αντώνη Λιάκο, τη Σία Αναγνωστοπούλου και το Δημήτρη Χρισόπουλο. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα Ι. Δρακόπουλου (Προπύλαια) στις 6:00μμ.