Δε δικάζονται χαρακτήρες και συμπεριφορές

 του Κώστα Καίσαρη

Διαβάζω καθηµερινά εφηµερίδες εδώ και 50 χρόνια. Πριν και πέρα της δηµοσιογραφικής ιδιότητας. Τη δεκαετία του '60, άλλωστε, δεν υπήρχε τηλεόραση. Και τα ραδιόφωνα, που δεν έλεγαν ειδήσεις, ήταν ακριβά.




 Δεύτερη περίπτωση σαν του Μπέου δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει εδώ και µισόν αιώνα άλλος κρατούµενος που έχει αντιπαρατεθεί τόσο πολύ µε τους πολιτικούς, τους δικαστές, µ' αυτό που µε µια λέξη προσδιορίζεται ως κράτος.

Υπήρχαν νωρίτερα οι περιπτώσεις των κοµµουνιστών. Που κατά κανόνα όµως εξέφραζαν την αντίθεσή τους στα δικαστήρια. Θα µου πείτε, βέβαια, τότε δεν υπήρχαν καρτοτηλέφωνα στις φυλακές να δίνουν συνεντεύξεις και ραδιόφωνα να τις αναµεταδίδουν. Ποινικός κατηγορούµενος να έχει τέτοια συµπεριφορά δεν έχει υπάρξει.

Υπάρχουν προηγούµενα µε απεργίες πείνας ακόµα και µε αποδράσεις. Ευθεία επίθεση στο κράτος σήµερα κάνουν µόνο αυτοί που θεωρούν τους εαυτούς τους πολιτικούς κρατούµενους. Οπως τα µέλη της «17 Νοέµβρη» και των «Πυρήνων της φωτιάς». Στην τελευταία συνέντευξή του ο Μπέος αρνείται το ρόλο του προφυλακισµένου.

Θεωρεί καταρχήν ότι είναι θύµα απαγωγής και στη συνέχεια αιχµάλωτος. Ολα αυτά βέβαια λειτουργούν εις βάρος του. Κανείς δεν µπορεί να τα βάλει µε την Εφορία και τη Δικαιοσύνη. Ο χαρακτηρισµός θηρίο στο κλουβί ταιριάζει γάντι. Κι όχι λόγω σωµατικής διάπλασης. Η µια αίτηση αποφυλάκισης µετά την άλλη πάει στον κάλαθο των αχρήστων. Κι ο Μπέος αναρωτιέται: Αν ανήκω σε εγκληµατική οργάνωση, σύµφωνα µε το κατηγορητήριο, ποια είναι τα άλλα µέλη; Δεν έχουν βρεθεί ακόµα.

Αν είµαι εκβιαστής, ποιους έχω εκβιάσει; Ούτε εκεί υπάρχει απάντηση. Αν έστησα παιχνίδια µε ποιους τα έστησα και ποιους δωροδόκησα; Κι έρχεται καπάκι η UEFA και λέει ότι ο χαρακτηρισµός ενός αγώνα ως υπόπτου δεν σηµαίνει και ενοχή φυσικών προσώπων. Κι έρχεται η νεότερη αποκάλυψη σχετικά µε τον ανακριτή της υπόθεσης. Που έχει ζητήσει διευκρινίσεις από την ΕΥΠ σχετικά µε τις κασέτες.

Ποιος τις αποµαγνητοφώνησε, µε ποια κριτήρια κάποιες συνοµιλίες θεωρήθηκαν ενδιαφέρουσες και κάποιες όχι, πού βρίσκονται τα πρωτότυπα DVD και µε πιο διαβιβαστικό έγγραφο εντάχθηκαν στη δικογραφία! Με την απάντηση της ΕΥΠ να είναι κάθε άλλο παρά διαφωτιστική. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν οφείλει ο κατηγορούµενος να αποδείξει την αθωότητά του.

Οφείλουν οι διωκτικές αρχές να αποδείξουν την ενοχή του. Στην προκειµένη περίπτωση τους λόγους για τους οποίους πρέπει να συνεχιστεί η προφυλάκιση. Το ότι είναι ο Μπέος δεν αρκεί. Κι εµένα µε ενοχλούσε η συµπεριφορά του και η γενικότερη στάση του όσο ήταν στο ποδόσφαιρο. Η επιθετικότητά του, η αλαζονεία του και η προκλητικότητά του. Αλλο το ένα όµως άλλο το άλλο.
Δεν δικάζονται χαρακτήρες και συµπεριφορές. Στοιχεία λοιπόν που θα πείθουν για την αναγκαιότητα της προφυλάκισής του δεν έχουν γίνει γνωστά. Οταν µάλιστα είναι γνωστό το σύνολο της δικογραφίας. Αυτά.

Ο Ηρακλής είναι το πιο τρανό παράδειγµα 

  Όλο το νταβαντούρι για το περιβόητο άρθρο 19 του Αθλητικού Νοµοσχεδίου-Τσάκα έχει να κάνει µε το ποιος θα βάζει τις ποινές. Η ΕΠΟ δεν έχει αντίρρηση µε την ύπαρξη της Επιτροπής Επαγγελµατικού Αθλητισµού, όπως και της ΔΕΑΒ. Αφού έχει λεφτά για χαρτζιλίκια το υφυπουργείο Αθλητισµού, ας τα δίνει. Οι ποινές όµως στις οµάδες, σύµφωνα µε τις ντιρεκτίβες της FIFA, πρέπει να επιβάλλονται από την Οµοσπονδία.

Με το κράτος να θέλει να κρατήσει για λογαριασµό του αυτό το προνόµιο και τους αβανταδόρους στην τηλεόραση να φωνάζουνε ότι «η ΕΠΟ δεν είναι ικανή να διαχειριστεί το αυτοδιοίκητο». Αρα πρέπει να της αφαιρεθεί. Κατά την ίδια έννοια, αφού οι πολιτικοί δεν µπορούν να διαχειριστούν τη Δηµοκρατία και χρεοκόπησαν την Ελλάδα, να δοθούν αρµοδιότητες στις Ενοπλες Δυνάµεις. Υπάρχει όµως παράδειγµα σχετικά µε τις ποινές. Ο Ηρακλής. Που έριξε πέρυσι η ΕΠΟ στη Β' Εθνική και σύσσωµος ο πολιτικός κόσµος έσκιζε τα ρούχα του για το αντίθετο.

Το κεφάλι του Πιλάβιου στο πιάτο ζητάγανε οι Μακεδονοµάχοι βουλευτές της Θεσσαλονίκης. Αυτά περί Μπέου και Ψωµιάδη είναι τρίχες κατσαρές. Θέλουν να επιβάλλει τις ποινές κυβερνητικό όργανο για να µπορούνε να κάνουνε ρουσφέτια και να µην τιµωρείται κανένας. Οπως ο Βενιζέλος µε τον Αρη. Με άδειο φάκελο είχε πάρει άδεια συµµετοχής. Μ' ένα τηλέφωνο στον Ευάγγελο, ο Σωτήρης Καραµπέρης είχε καθαρίσει.

Αν γυρίσουν πίσω οι διαγραφέντες, θα βγουν µε τα µπούνια 

ΤΑ ρούχα του σκίζει ο Λοβέρδος: «Κανένας απ' αυτούς που ψήφισαν όχι στο µνηµόνιο, δεν πρέπει να µπει στα ψηφοδέλτια». Τα ίδια και ο πρώην εργατοπατέρας Πρωτόπαπας. Οπως και στη Νέα Δηµοκρατία. Ολοι βάζουν βέτο να µείνουν εκτός ψηφοδελτίων οι αντιµνηµονιακοί και να µην επιστρέψουν. Κι είναι απλό. Μόλις και µετά βίας ξεπερνάει το 20% η Νέα Δηµοκρατία και το 10% το ΠΑΣΟΚ. Σφαγή θα γίνει εκλογές. Ειδικά στο ΠΑΣΟΚ.

Τα τρία τέταρτα της σηµερινής κοινοβουλευτικής οµάδας θα µείνουν απ' έξω. Αν, λοιπόν, γυρίσουνε πίσω οι διαγραφέντες, θα βγούνε µε τα µπούνια. Αυτούς θα σταυρώσει ο κόσµος. Με τους µνηµονιακούς υποψηφίους να την έχουν πουτσίσει για τα καλά. Γι' αυτό κι ο Λοβέρδος βράζει φασόλια να µη γυρίσει κανένας πίσω. Δεν είναι θέµα αρχών. Είναι θέµα προσωπικής επιβίωσης.

Με τη σφαγή που θα γίνει λόγω πτώσης των ποσοστών δεν είναι µόνο τα λιµά που θα µείνουν εκτός Βουλής. Αννα Νταλάρα και σία. Θα µείνουν έξω από τη Βουλή και χωρίς µεροκάµατο µεγάλα ονόµατα. Γι' αυτό τρέχουνε από τώρα να προλάβουνε. Δεν είναι λοιπόν θέµα αρχών ή ιδεολογίας. Είναι θέµα επιβίωσης.

Οι εταίροι σέβονται την ανεξαρτησία της χώρας µας
-Ευάγγελος Βενιζέλος 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Το πρωινό του Κουρίδη εξακολουθεί να συµπεριλαµβάνει παστουρµά µε ούζο;

πηγή: Goal News, Τετάρτης 22/2