Η τελευταία ζαριά του Γιώργου με τις κοινές μετοχές

του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

Tην ώρα που η αγορά προεξοφλεί για πρώτη φορά μετά από καιρό ότι η οικονομία μπορεί να μπει σε ένα δρόμο ο Γιώργος Παπανδρέου χτύπησε και πάλι.


Η δήλωσή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κρατικοποίησή τους, έχει στόχο αφενός να ξυπνήσει τα λαϊκιστικά αντανακλαστικά, που έχουν οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά του 1974, και αφετέρου να εγκλωβίσει το πολιτικό σκηνικό παίζοντας μια τελευταία ζαριά.

Επί της ουσίας, όμως, όλα αυτά απλά θα δυσχεράνουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της οικονομίας, καθώς αν άσχετοι κρατικοί υπάλληλοι αναλάβουν τις διοικήσεις των τραπεζών, όπως τα πράγματα είναι σήμερα, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια την ιδιωτική οικονομία σε χρεωκοπία.

Το μόνο δηλαδή που μένει να μας πει ο Γιώργος είναι ότι τον έριξαν οι τραπεζίτες! Με αυτά τα σύνδρομα όμως την τελευταία διετία το μνημόνιο μας οδήγησε εδώ που μας οδήγησε και ακόμα δεν υπάρχει πειστική πρόταση για την επόμενη μέρα.

Δεν ήξεραν, δηλαδή, οι τεχνοκράτες της Blackrock αν είναι ή όχι αξιόπιστες οι ελληνικές τράπεζες και τελικά αν βρέθηκαν στην δυσχερή θέση λόγω της χρεωκοπίας του ελληνικού δημοσίου και της πτώσης των τιμών των ομολόγων τα οποία ενεχυριαζοντάς τα ελάμβαναν την χρηματοδότηση την οποία έδιναν στην αγορά και κάποτε ζούσαμε όλοι καλύτερα.

Αυτά είδαν στην Τρόικα και πήραν τις αποφάσεις για να γίνει η επανακεφαλαιοποίηση με προνομιούχες. Θυμάστε την Κτηματική στην δεκαετία του 80; Εκεί οδήγησαν οι κρατικές διοικήσεις...


Πηγή: Πρώτο Θέμα