Εικόνες και στιγμές από τη διαμαρτυρία

του Μιχάλη Ταστσόγλου

Μπροστά στα μέτρα, η κρατική βία φαντάζει λίγη

Συνεχείς άκριτες επιθέσεις αστυνομικών εναντίον πολιτών που διαμαρτύρονταν ειρηνικά. Για άλλη μία φορά οι δυνάμεις άσκησης βίας απέδειξαν πόσο επιτηδευμένα εκπαιδευμένες είναι.
Η εικόνα είναι παρμένη από κάθετο στενάκι που ενώνει Ερμού και Μητροπόλεως. Στη γωνία έλαβε χώρα ανταλλαγή σιδηρών αντικειμένων από άνδρες νεαρής ηλικίας και δυνάμεις των ΜΑΤ. Στην ουσία οι διαμαρτυρόμενοι επέστρεφαν τα κουφάρια των δακρυγόνων που είχαν ριφθεί από κρατικούς υπαλλήλους. Ασφυκτιούσε ο κόσμος από Κολοκοτρώνη έως Βουκουρεστίου κι εκείνοι έριχναν αδιάκριτα πολύ πριν ξεσπάσουν αναταραχές. Αναταραχές που οφείλονταν ως επί το πλείστον σε "ξεσπάσματα" κατά των άδικων επιθέσεων των αστυνομικών εις βάρος ειρηνικά διαμαρτυρομένων διαδηλωτών.

Συνεχώς έριχναν δακρυγόνα.

 Αναίτιος χαμός ξαφνικά και στο Μοναστηράκι λίγο πριν τις δέκα το βράδυ. Μοτοσυκλετιστές της ομάδας βίας ΔΙΑΣ έριχναν κροτίδες λάμψης στην πλατεία κάνοντας κύκλους, την ώρα που στο σύνολό τους οι περί την πλατεία ήταν άνθρωποι που διαδήλωναν ειρηνικά. Αμέσως το πλήθος εξεγέρθηκε εναντίον των "φρουρών της τάξης" και ανταπάντησε στην άδικη κι αναίτια άσκηση βίας. Προπυλακίστηκαν μοτοσυκλετιστές, δέχθηκαν, δυστυχώς, χτυπήματα και μία μηχανή τους, ίσως από αυτές που έκαναν δώρο οι εθνάρχες εφοπλιστές, τυλίχθηκε στις φλόγες στην οδό Αθηνάς. 

Συνέπεια αυτής της "επιχείρησης" ήταν ο τραυματισμός μεσήλικα διαδηλωτή που γεμάτος αίματα στο κρανίο του ζητούσε πρώτες βοήθειες. Να πούμε ένα ευχαριστώ στο ξενοδοχείο "A for Athens" για τη βοήθεια που προσέφερε στον τραυματία.

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα από γλάστρες στην Ερμού και από κάδους στην Αθηνάς ώστε να μη μπορούν να περνούν οι μοτοσυκλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ. Το Μοναστηράκι ήταν ένα μέρος όπου μπορούσαν να ξεκουραστούν οι διαδηλωτές, να αποφύγουν την εισπνοή των χημικών και να φύγουν με το μετρό, τον ηλεκτρικό ή να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους προς το Σύνταγμα. Δυστυχώς, ακόμα και η ύπαρξή τους ενοχλούσε τους εντολείς που σκέφτηκαν αυτό το απάνθρωπο σχέδιο.