Η θεματολογία της εβδομάδας (20 - 24 Φεβρουαρίου)

του Μιχάλη Ταστσόγλου

Η ατζέντα των απογευματινών εφημερίδων. Ποιες οι ειδήσεις που έγιναν πρωτοσέλιδο την εβδομάδα που μας πέρασε. Ανάλυση περιεχομένου στις πρώτες σελίδες με μονάδα μέτρησης το δημοσίευμα. Καταμετρήθηκαν οι πέντε πρώτες ειδήσεις καθενός πρωτοσέλιδου από επτά εφημερίδες.


160 ειδήσεις που δημοσιεύτηκαν σε πρωτοσέλιδα είναι το δείγμα της μελέτης για την εβδομάδα που μας πέρασε. Κανονικά, τα δημοσιεύματα θα ήταν 175, ωστόσο η εφημερίδα Η Αυριανή δεν κυκλοφόρησε τις ημέρες Δευέρα 20/2, Πέμπτη 23/2 και Παρασκευή 24/2. Πληροφορίες σχετικά με την ακολουθούμενη μεθοδολογία θα βρείτε εδώ.

Τα αποτελέσματα:

1. Διάκριση θεματική:
 

Συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξε η "ψαλίδα" μεταξύ οικονομικών και πολιτικών δημοσιευμάτων. Προφανώς, η πολιτική διάσταση των πραγμάτων αρχίζει να διαδραματίζει δευτερεύοντα ρόλο την ώρα που αρχίζουν να φαίνονται οι οικονομικές συνέπειες του μνημονίου II. Χαρακτηριστικό είναι το ότι τα οικονομικά δημοσιεύματα αγγίζουν το 50% του συνόλου. Σημαντική είναι η πτώση των πολιτικού περιεχομένου δημοσιευμάτων. Από το 32% της περασμένης εβδομάδας έπεσαν στο 21% για την τρέχουσα. Δηλαδή, μία είδηση ανά πρωτοσέλιδο περίπου ήταν πολιτική μόνο. Στο 14% βρίσκονται τα κοινωνικά δημοσιεύματα με τη μερίδα του λέοντος να οφείλεται στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς την Ελλάδα που έλαβαν χώρα στο εξωτερικό. Από κοντά ακολουθουν τα πολιτιστικά θέματα (14%). Αυτή τους η αύξηση οφείλεται κυρίως σε αφιερώματα γύρω από τα κλοπιμαία από το μουσείο της Ολυμπίας. Τέλος, κάτι άρχισε να κινείται γύρω από την εξωτερική πολιτική. Η επίσκεψη Σαμαρά στην Κύπρο και οι προκλητικές δηλώσεις Νταβούτογλου είναι οι περιπτώσεις στις οποίες αναφέρονταν τα εν λόγω δημοσιεύματα.

2. Διάκριση γεωγραφική:

Το 12% των δημοσιευμάτων της υπό εξέταση εβδομάδας είχαν να κάνουν με θέματα που σχετίζονταν περισσότερο με τις εκτός Ελλάδος εξελίξεις. Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα η πτώση του εν λόγω ποσοστού είναι μεγάλη. Οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς του Έλληνες και το σύνθημα "Είμαστε όλοι Ελληνες" συγκέντρωσε τα δημοσιογραφικά βλέμματα.

3. Κυρίαρχο θέμα:

Ο βουλευτής που εξήγαγε χρήματά του στο εξωτερικό προκειμένου να τα διασφαλίσει συγκέντρωσε τα φώτα. Αν και δεν ήταν το πρώτο θέμα, εν τούτοις ήταν το πιο σύνηθες απ' όσα ασχολήθηκαν την εβδομάδα αυτή. Μάλιστα, την εβδομάδα 20 έως 24 Φεβρουαρίου κανείς δε γνώριζε ποιος ήταν. Οι μειώσεις των συντάξεων είναι το δεύτερο θέμα που κυριαρχεί, αν και γενικά κάθε μέρα διαφορετικό θέμα κέντριζε το ενδιαφέρον των αρχισυντακτών. Ωστόσο, οι συντάξεις και οι περικοπές έπαιξαν σχεδόν καθόλη την εβδομάδα. Τέλος, τα "μεθεόρτια" της ληστείας στο μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας είχαν θέση περίοπτη στα πρωτοσέλιδα, άλλοτε ως αποτέλεσμα αστυνομικού κι άλλοτε ως αποτέλεσμα πολιτιστικού ρεπορτάζ.