5 ελληνικά ταμεία δεν στηρίζουν το κούρεμα



Με εκπλήξεις και διαρροές από τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να κλείσει τελικά η διαδικασία του PSI. Πέντε ταμεία από τα δεκαοχτώ τάχθηκαν κατά του "κουρέματος" των ομολόγων. Συνολικά, όλα τα ταμεία χειρίζονται ομόλογα αξίας 6,2 δισ. ευρώ.


Υπέρ της συμμετοχής τάχθηκαν οι διοικήσεις των ΙΚΑ (με ομόλογα 1,4 δισ. ευρώ), ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΕΑΜ και Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών. Συνολικά, η αξία των ομολόγων στα ταμεία που τοποθετούνται θετικά στην απομείωση υπολογίζεται σε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ οι απώλειες σε 1,2-1,3 δισ. ευρώ.

Τα ταμεία που εμφανίζονται αντίθετα είναι το Ενιαίο Ταμείο Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ,) το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), των εργαζομένων στον Τύπο (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ).

Τα δ.σ. του ΤΕΑΔΥ και του ΟΑΕΕ συνήλθαν χθες και κάτω από τις αντιδράσεις της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ δεν ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις τους, οι οποίες θα επαναληφθούν σήμερα.


Οι ΔΕΚΟ συμμετέχουν κανονικά

Σε χθεσινή συνάντηση που είχε με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος συμφωνήθηκε ώστε να μετάσχουν στο PSI και τα ομόλογα των ΔΕΚΟ. Ειδικότερα, πρόκειται για ομόλογα με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για δάνεια προς τρεις μεγάλες ΔΕΚΟ, ΟΣΕ, ΕΑΣ και ΟΑΣΑ. Συνολικά, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, το σύνολο των δανείων φτάνουν τα 11 δισ. ευρώ.

Συμμετέχουν στο PSI και οι 6 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες

Οι διοικήσεις των έξι μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI), όπως ενημέρωσαν τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Στο «κούρεμα» αναμένεται να ενταχθούν και τα δάνεια των ΔΕΚΟ, ύψους περίπου 7,9 δισ. ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκια τους ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 40 δισ. ευρώ περίπου.


Βενιζέλος: Πολιτικά κίνητρα πίσω από τις αποφάσεις των ταμείων που δεν μετέχουν στο PSI

«Τι μήνυμα στέλνουμε στο εξωτερικό; Γιατί το ασφαλιστικό ταμείο της Σουηδίας και της Αυστρίας να συμμετέχει στο PSI και να υπάρχουν αντιρρήσεις από τα Ελληνικά;», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν πετύχει το PSI, η αξία των ομολόγων ούτως ή άλλως θα εκμηδενιστεί.


Bloggers-tv με πληροφορίες από Νέα, Εξπρές, Κέρδος