Πέθανε ο Donald Payne, ένας φίλος των ελλήνων

Ξεχώρισε για την δράση του υπέρ των μειονοτήτων

του Γιάννη Λέκκα

Μπορεί εμείς οι ελλαδίτες να μην τον γνωρίζουμε καλά, ωστόσο


 η δράση του υπέρ της Ελλάδας και η προσωπικότητά του είναι εκτιμητέα, εδώ και δεκαετίες, από την ομογένεια της Αμερικής.

Ο λόγος για τον αμερικάνο βουλευτή Donald Payne που από το 1988 εκλεγόταν με τους δημοκρατικούς στο New Jersey, και ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή, στα 77 του χρόνια.

Ο Payne αποτελούσε βασικό υποστηρικτή των θεμάτων που αφορούσαν την Ελλάδα στο Κογκρέσο. Κατά την διάρκεια του πολιτικού του βίου πήρε αρκετές πρωτοβουλίες για την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, καθώς και την εφαρμογή των θρησκευτικών ελευθεριών για το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο αποθανών ήταν μάλιστα ο πρώτος μαύρος βουλευτής από το New Jersey και διακρίθηκε για τους αγώνες του υπέρ της ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των μειονοτήτων, των φτωχών και κατά του ρατσισμού. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τον χαρακτήρισε «μεγάλο ηγέτη» της
αφροαμερικανικής κοινότητας και γενικότερα της χώρας, «συμβάλλοντας καθοριστικά» για τη δημοκρατία στην Αμερική.

Ας ελπίσουμε ότι από δω και πέρα θα βρεθούν και άλλοι τέτοιοι φιλέλληνες σαν τον Payne για να υποστηρίξουν τα συμφέροντα της Ελλάδας στο εξωτερικό σε μία τόσο δύσκολη για την χώρα μας συγκυρία.