Προπαγάνδα ή αλήθεια;

Η Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγή

Ο Νικολά Σαρκοζί στηρίζει την προσπάθεια επανεκλογής του στην κινδυνολογία. "Αν βγει ο Ολάντ, θα γίνουμε Ελλάδα" λέει μέσες - άκρες ο Γάλλος πρόεδρος. Ξέρει κάτι, ή το λέει για να το πει;






Την επανεκλογή του ζητά ο Νικολά Σαρκοζί. Και χρησιμοποιεί την Ελλάδα στην επιχειρηματολογία του. Οι αιχμές είναι άμεσες. Ο Νικολά Σαρκοζί υπονοεί ξεκάθαρα πως ο Ολάντ έχει επαφές με το ΔΝΤ, κάτι που θυμίζει έντονα την περίπτωση Παπανδρέου που είχε προσυμφωνήσει για την ένταξή μας στο ταμείο. Ο Ολάντ με τη σειρά του καλείται να υπερασπιστεί την πολιτική του διαψεύδοντας.

Ας δούμε, όμως, λίγο την ελληνική περίπτωση του 2009. Προεκλογικά, ο απερχόμενος κύριος Καραμανλής κρατούσε χαμηλά τον πήχυ μιλώντας για πάγωμα μισθών. Ο κύριος Παπανδρέου, αντίθετα, έλεγε λεφτά υπάρχουν. Τελικά, βγήκε το Πα.Σο.Κ. το οποίο παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας σε τρίτους (ή έστω σε τρία μέρη, εξ ου και η λέξη τρόικα).

Σχετικά με την εκλογική αναμέτρηση που επίκειται στη Γαλλία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως στο δεύτερο γύρο, ο σοσιαλιστής Ολάντ υπερέχει του Νικολά Σαρκοζί κατά τουλάχιστον έξι μονάδες. Η αλήθεια όμως θα φανεί στην πορεία. Αυτό είναι το κακό. Εξάλλου και ο Καραμανλής να είχε βγει το 2009 και να συνέχιζε την (α)πολιτική της πενταετίας του, εμείς και πάλι θα του ασκούσαμε κριτική εύλογα, αφού δε θα γνωρίζαμε τι θα είχαμε (;) αποφύγει.

Το θέμα, όμως, της Γαλλίας είναι σαφώς βαρύτερο. Αν το ΔΝΤ εισχωρήσει και στη δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δύναμη, η Γερμανία δε θα αντέξει να καλύψει και τα γαλλικά χρέη. Η διάλυση του ευρώ θα είναι φυσικό επακόλουθο και θα γίνει από την ίδια τη Γερμανία που θα αποχωρήσει πανηγυρικά.

Ας ελπίσουμε ότι πρόκειται για απλή προπαγάνδα του κυρίου Σαρκοζί.