Είναι αξιόπιστος ο Γιάννης Δημαράς;

Κατ'αρχήν, οφείλω να πω ό,τι ο Γιάννης Δημαράς είναι ένα "καθαρό" από σκάνδαλα πολιτικό πρόσωπο της κεντροαριστεράς, που χρόνια τώρα έχει κατακτήσει τον σεβασμό από πολίτες όλων των κομματικών αποχρώσεων. Χαρακτηρίζεται από εμπειρία ζωής και έντονο πολιτικό λόγο με βασικά στοιχεία τον συναισθηματισμό, αλλά...και τον πολιτικό παρορμητισμό.

Από τη μία, ο συναισθηματισμός του Δημαρά είναι που τον κάνει αρεστό στον κόσμο ωστόσο από την άλλη, ο παρορμητισμός των αποφάσεών του είναι που μειώνει την κατά τ'άλλα έντιμη πολιτική του οντότητα. Η αιφνιδιαστική του επιλογή να ανακοινώσει πολιτική σύμπλευση με τον Πάνο Καμμένο, την ώρα που την προηγούμενη εβδομάδα απέρριπτε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους "Ανεξάρτητους Έλληνες" εξέπληξε πολλούς. Και κυρίως άφησε "σύξυλους" τους ίδιους του τους συντρόφους οι οποίοι εξεπλάγησαν και διαφώνησαν με την απόφαση του προέδρου τους, στο παραένα μάλιστα της συμφωνίας του Άρματος Πολιτών με τον Σύριζα για κοινή κάθοδο στις εκλογές.

Χωρίς να εξετάζω αν η εν λόγω απόφαση του Γιάννη Δημαρά είναι πολιτικά ορθή ή όχι, υπάρχουν δύο πράγματα που θέλω να καταγράψω στην πολιτική του συμπεριφορά. Αφενός, έδρασε αυτόνομα και ανεξάρτητα από τους ανθρώπους που τόσο καιρό τον στήριξαν με θέρμη στην δημιουργία του κόμματός του, αφετέρου αποδείχθηκε αφερέγγυος στον ίδιο του τον εαυτό όταν την προηγούμενη εβδομάδα δήλωνε κατηγορηματικά και αμετάκλητα ότι «με τον κύριο Καμμένο αποκλείεται η συνεργασία. Το έχουμε πει ένα εκατομμύριο, το λέμε και τώρα και θα το ξαναπούμε και αύριο αν χρειαστεί».

Αδιάψευστος μάρτυρας της "κωλοτούμπας", το βίντεο.



Και το ερώτημα που τίθεται εδώ λοιπόν είναι: μπορούμε σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία να εμπιστευτούμε πολιτικούς, ανεξάρτητα από το αν είναι μνημονιακοί ή αντιμνημονιακοί, που την μία βδομάδα λένε κάτι και την επόμενη το αλλάζουν με μία απλή "τουμπ"; Σε μία εποχή που η αξιοπιστία και η σοβαρότητα στην πολιτική είναι το ζητούμενο, οι πολιτικές κωλοτούμπες θα έπρεπε να εκλείπουν.