Η θεματολογία της εβδομάδας (7 Μαΐου - 11 Μαΐου)

Η ατζέντα των απογευματινών εφημερίδων. Ποιες οι ειδήσεις που έγιναν πρωτοσέλιδο την εβδομάδα που μας πέρασε. Ανάλυση περιεχομένου στις πρώτες σελίδες με μονάδα μέτρησης το δημοσίευμα. Καταμετρήθηκαν οι πέντε πρώτες ειδήσεις καθενός πρωτοσέλιδου από επτά εφημερίδες.

166 είναι οι ειδήσεις που αναλύθηκαν αυτήν την εβδομάδα. Την επομένη των εκλογών (Δευτέρα 7 Μαΐου) η Βραδυνή είχε διθεματικό πρωτοσέλιδο και ο Αδέσμευτος Τύπος μόλις τέσσερις ειδήσεις στο αντίστοιχο δικό του. Τέλος, την Παρασκευή 11/5 δεν κυκλοφόρησε ο Αδέσμευτος Τύπος. Πληροφορίες σχετικά με την ακολουθούμενη μεθοδολογία θα βρείτε εδώ
 
Τα αποτελέσματα:

1. Διάκριση θεματική:
Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα τα πολιτικά δημοσιεύματα πρωτεύουν στο σχετικό πίνακα. Το 62% των δημοσιευμάτων σχετίζεται με τις εκλογές και με τις κινήσεις των κομμάτων προκειμένου να συμφωνήσουν για το σχηματισμό κυβέρνησης. Δεύτερα στον πίνακα είναι τα οικονομικά δημοσιεύματα (19%), χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη οικονομική είδηση που να καλύφθηκε εκτενώς. Πολύ λιγότερα απ' ό,τι συνήθως ήταν τα κοινωνικού περιεχομένου δημοσιεύματα (6%) κατά την υπό εξέταση εβδομάδα. Ο θάνατος και η κηδεία της Μαρίκας Μητσοτάκης ήταν μία σχετική είδηση που καλύφθηκε περισσότερο. Το 10% της θεματολογίας αναλώθηκε σε θέματα σχετικά με τον πολιτισμό, ενώ, αν και βρισκόμασταν σε μία πλούσια πολιτικά εβδομάδα καθώς ήταν η εβδομάδα μετά τις εκλογές, αύξηση παρουσίασαν οι ειδήσεις της εξωτερικής πολιτικής που άγγιξαν το 3%.

2. Διάκριση γεωγραφική:

 

Το 22% των θεμάτων αφορούσε το εξωτερικό. Γενικά, η κάλυψη ειδήσεων από το εξωτερικό ήταν αυξημένη αυτήν την εβδομάδα, δεδομένων των αντιδράσεων που υπήρξαν λόγω εκλογών. Ο νέος Γάλλος πρόεδρος Ολάν και η ανάληψη της προεδρίας ανήχθησαν στο επικέντρο της εβδομάδας αυτής, τουλάχιστον όσον φορά τα εκτός συνόρων δημοσιεύματα.

3. Κυρίαρχο θέμα:

 












 Και πάλι ο Αντώνης Σαμαράς βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Εξάλλου, είναι ο άνθρωπος που ηγείται του κόμματος που οι εκλογές ανέδειξαν δημοφιλέστερο. Ωστόσο, αυτήν την εβδομάδα, δεν ασχολήθηκε τόσο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο τύπος, όσο με τον Αέξη Τσίπρα, του οποίου το κόμμα ξεπέρασε το ΠαΣοΚ. Τα σχετικά με τη Χρυσή Αυγή δημοσιεύματα ήταν μπόλικα, γεγονός που οφείλεται στο περίφημο "εγέρθητω" που φώναξε ο "Καιάδας". Ακόμα, η άνοδος Ολάν στην εξουσία και οι κινήσεις του άμα τη αναλήψει της προεδρίας αποτέλεσαν ένα θέμα γύρω από το οποίο γράφτηκαν πολλά.