Ο Μπαρόζο δεν έχει κι άδικο. Όπως δεν έχει και δίκαιο.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μπαρόζο, τόνισ επως αν η Ελλάδα φανεί ανακόλουθη στις δεσμεύσεις της απέναντι στα άλλα κράτη - μέλη, δε θα συνεχίσει να είναι μέλος της ευρωζώνης.
Τέλμα. Και το τέλμα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά είναι και ευρωπαϊκό.
Στην ελληνική περίπτωση το τέλμα αφορά την Ευρώπη. Ναι, αν η Ελλάδα ακυρώσει το μνημόνιο, τότε θα φανεί ανακόλουθη. Θα "ρίξει" τις υπόλοιπες δημοκρατίες που συνυπέγραψαν τη βοήθεια προς την Ελλάδα δίνοντας χρήματα δανεικά. Ωστόσο, αυτή η βοήθεια, από τη στιγμή που δεν εξυπηρετεί την Ελλάδα, όπως αποδείχθηκε, ποιον εξυπηρετεί; Και γιατί η Ελλάδα στο όνομα των συμφωνιών να συνεχίσει να τηρεί υποχρεώσεις της που της πέρασαν ωσάν θηλιά στο λαιμό ανάξιες κυβερνήσεις που ο λαός απορρίπτει δια ψήφου. Στο όνομα της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, η Ελλάδα καλείται ν απεθάνει για να ισχύσουν οι συμβάσεις της Ε.
Στην ευρωπαϊκή περίπτωση το τέλμα αφορά την Ελλάδα. Κανείς δε μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ. Δια νόμου. Για να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη θα πρέπει πρώτα να βγεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και από αυτήν μπορέι να βγει μόνο αν το θέλει η ίδια. Οπότε η ΕΕ θα πρέπει να αλλάξει το νόμο, αν θέλει να μπορεί να διώχνει χώρες. Κι αυτό ίσως είναι η αρχή του τέλους. ίσως είναι το ντόμινο, ώστε αυτόματα να αρχίσουνε τα οικονομικά "στοιχήματα" για το ποια θα είναι η χώρα που θα διαλύσει την ευρωζώνη αποχωρώντας πρώτη, δηλαδή δέυτερη μετά την Ελλάδα.
Το πρόβλημα είναι περίπλοκο. Με μία διαφορά. Τα προβλήματα των ανθρώπων στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που θα προκύψουν σε άλλες χώρες, αν η Ελλάδα φανεί ανακόλουθη. Η ΕΕ πρέπει να πάψει να ασχολείται με αριθμούς και να δει τις κοινωνίες κατάματα. Μόνο τότε θα γίνει αποτελεσματική. Γιατί μέχρι στιγμής τα "φάρμακά" της είναι τίγκα στις παρενέργειες.