Η ανατομία ενός... εγκλήματος
Πολλά μπορούν να ειπωθούν για το κριτήριο του κόσμου σε αυτές τις εκλογές. Άλλοι ψήφισαν από θυμό, άλλοι από εκδίκηση, άλλοι από "βόλεψη", άλλοι από τρόμο, άλλοι από άγνοια και άλλοι από συμφέρον. Αλλιώς ψήφισαν οι νέοι, αλλιώς οι 40-50ρηδες και αλλιώς η τρίτη ηλικία. Αλλιώς ψήφισαν τα βόρεια προάστια, αλλιώς τα δυτικά.
Σίγουρα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, ωστόσο σε αυτές τις εκλογές βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με το πώς ψήφισαν οι ηλικίες, αλλά και πώς ψήφισαν οι περιφέρειες της Ελλάδας και κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Νέοι vs ΗλικιωμένοιΛίγα μικρά στατιστικά μαρτυρούν με τον πιο εμφανή τρόπο το πώς ψήφισαν οι ψηφοφόροι με βάση την ηλικία. Στην ηλικιακή ομάδα 18-34 ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε το 33% των προτιμήσεων, η ΝΔ το 20% και το ΠΑΣΟΚ το 6%. Στην ομάδα από 35-54 ετών, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε το 34%, η ΝΔ το 24% και το ΠΑΣΟΚ το 8%. Στις ηλικίες από 55 ετών και πάνω ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε το 20%, η ΝΔ 39% και το ΠΑΣΟΚ το 17%.
Γίνεται ξεκάθαρο λοιπόν ότι οι ηλικιωμένοι, δηλαδή ο μη ενεργός πληθυσμός, "εμποδίζει" τους νέους, από τους οποίους ένας στους δύο είναι άνεργοι. Τη στιγμή που οι νέοι άνθρωποι έως 35 ετών ψηφίζουν την αλλαγή και όχι κάποιο από τα δύο κόμματα που κυβερνούν την Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια, οι ηλικιωμένοι επιμένοντας ξανά και ξανά στους ίδιους έδωσαν σημαντικό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία. Φαίνεται μάλλον πως αντέχουν κι άλλες μειώσεις μισθών...
Αστικά κέντρα vs επαρχίαΕίναι γεγονός ότι οι άνθρωποι που μένουν στα μεγάλα αστικά κέντρα αντιμετωπίζουν πολύ περισσότερα, αλλά και πολύ πιο έντονα, τα προβλήματα της χώρας. Ιδίως στην Αττική η υποβάθμιση των περισσότερων γειτονιών έχει κάνει απαγορευτική την ποιοτική διαβίωση μέσα στην πόλη, ενώ η συσσώρευση μεταναστών οδηγεί τους πολίτες είτε στην αριστερά με τις λύσεις που αυτή προτείνει (απεμπλοκή από το Δουβλίνο 2), είτε στην ακροδεξιά με τις δικές της λύσεις (κυρίως μαχαίρια, σπαθιά και λοστούς).
Στην Β' Αθηνών, στο υπόλοιπο Αττικής, στην Β' Θεσσαλονίκης, στην Αχαΐα, στη Λάρισα, στην Κρήτη, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε εντυπωσιακά ποσοστά, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Νέα Δημοκρατία.
Στην επαρχία φαίνεται πως οι άνθρωποι "έχουν" ακόμα και δεν φαίνεται να επηρεάζονται από τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεών τους. Σε εκλογικές περιφέρειες όπως αυτή του Έβρου, Άρτας, Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Σερρών κτλ, η Νέα Δημοκρατία πήρε πάνω από 35%, σε πολλές περιπτώσεις και 40%. Μάλλον και αυτοί... αντέχουν.
Δυτικά προάστια vs Βόρεια προάστιαΌπως είναι λογικό, η ψήφος έχει έντονο ταξικό στοιχείο, κάτι που δεν θα μπορούσε να λείπει και από αυτές τις εκλογές, όπου διακυβεύονταν συμφέροντα. Έτσι λοιπόν τα πλούσια νοτιοανατολικά προάστια, αλλά και τα βόρεια, ψήφισαν Νέα Δημοκρατία... δαγκωτό. Κηφισιά, Πεντέλη, Μαρούσι, Φιλοθέη, Γλυφάδα, Βουλιαγμένη φρόντισαν να... διασφαλίσουν τα κεκτημένα τους και τις περιουσίες τους, ψηφίζοντας αυτούς που τους τα εγγυώνται.
Από την άλλη τα πιο φτωχά προάστια της Αθήνας, που έχουν δει τους κόπους μιας ζωής να εξανεμίζονται, που βλέπουν τα παιδιά τους άνεργα και τους γονείς τους απολυμένους, ψήφισαν αριστερά. Περιφέρειες όπως οι Αχαρνές, η Φυλή, οι Άγιοι Ανάργυροι, η Πετρούπολη, το Χαϊδάρι, το Περιστέρι, το Αιγάλεω, η Καισαριανή, βάφτηκαν... ροζ.
Και στη Θεσσαλονίκη όμως το κέντρο βάφτηκε μπλε, ενώ περιοχές όπως το Κορδελιό, ο Εύοσμος, η Μενεμένη και η Νεάπολη στήριξαν την αριστερά.
Η ψήφος λοιπόν αποκτά ιδιαίτερη σημασία όταν αναλύεται σε ταξικό επίπεδο, δείχνοντας ουσιαστικά ποιοι στηρίζουν τι.
Υ.Γ. Και λόγω της ιδιαίτερης καταγωγής της συντάκτριας, ας αναφερθεί και η ανατροπή, που σημειώθηκε στη μικρή κοινωνία του Λιτοχώρου, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύτηκε στην πρώτη θέση με 27,36%, αφήνοντας δεύτερη την μέχρι πρότινος πρώτη Νέα Δημοκρατία (26,64%).
Σοφιάννα Μπονοβόλια
http://www.3pointmagazine.gr