Ο φτωχότερος πρόεδρος του κόσμου


Και όμως ο εικονιζόμενος, δεν είναι ένας απλός συνταξιούχος αγρότης...
Ο 77χρονος Ουρουγουανός Χοσέ Μουχίκα είναι ένας απλός άνθρωπος που βιοπορίζεται εδώ και δεκαετίες από το επάγγελμα του αγρότη. Στα χρόνια της Χούντας της Ουρουγουάης είχε αναπτύξει αντιδικτατορική δράση στο πλευρό των ανταρτών Τουπαμάρος και από το 1985, όταν η χώρα του πέρασε στην δημοκρατία, ασχολήθηκε με την πολιτική. Από το 2010 είναι ο νέος Πρόεδρος της Ουρουγουάης. Επίσης, είναι και ο πιο φτωχός Πρόεδρος στον Κόσμο.


Δεν έχει ούτε τραπεζικό λογαριασμό, ούτε και χρέη. Οδηγεί έναν Σκαραβαίο του '60 αντί για κρατική λιμουζίνα, δεν φρουρείται από ντουζίνες αστυνομικών και, ενίοτε, μοιράζει ενημερωτικά φυλλάδια στον δρόμο για να προωθήσει τις κυβερνητικές του πρωτοβουλίες (π.χ. το 2011 μοίρασε φυλλάδια που καταδίκαζαν τη βία κατά των γυναικών). Στις ομιλίες του δε βγαίνει ποτέ κουστουμαρισμένος, αλλά φορά πάντα φθηνές μπλούζες, παλιές καζάκες και ζακέτες.

Ο Χοσέ Μουχίκα απέκτησε τον τίτλο του «Πιο Φτωχού Πρόεδρου», όταν αποκαλύφθηκε πως ενώ το μηνιαίο του εισόδημα είναι 12.500 δολάρια, εκείνος κρατά για τον εαυτό του τα 1.250, επιστρέφοντας τα υπόλοιπα στο κράτος για την ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας. Δηλαδή κρατά μόνο το 10% της προεδρικής του αποζημίωσης.

Όπως δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, τα 1.250 δολάρια το μήνα του είναι αρκετά για να τα βγάλει πέρα, την ώρα που ένας μέσος συνταξιούχος στην χώρα λαμβάνει σύνταξη περί τα 600 δολάρια. Εξάλλου οι περισσότεροι κάτοικοι της Ουρουγουάης ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας, κάτι που τείνει να συμβεί και στην Ελλάδα.



Με δεδομένο λοιπόν ότι ο Πρόεδρος της Ουρουγουάης φαίνεται να είναι ένας έντιμος και ιδεαλιστής πολιτικός ηγέτης που ζει με τα λίγα που επιλέγει να βγάζει, δεν έχει τραπεζικούς λογαριασμούς, δεν κρύβει λεφτά σε ξένες χώρες, δεν τα παίρνει από προμηθευτές και δεν αγαπά την πολυτέλεια, υπάρχει άραγε έστω και ένας πολιτικός από τα δικά μας κόμματα εξουσίας που θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα λιτού βίου του Μουχίκα;

Ρητορικό το ερώτημα....