Κράτος εν κράτει...

Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω

του Μιχάλη Ταστσόγλου

Τρικυμία στο κυβερνών κόμμα. Ή μάλλον, φουρτούνα. Γιατί ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται. Αιφνιδίασε ο Γιώργος Παπανδρέου. Λίγοι το περίμεναν και λίγοι το ήξεραν. Και όσοι δεν το γνώριζαν, τώρα θα στραφούν εναντίον του.
Σήμερα οι βουλευτές που πρόσκεινται στο Κίνημα μειώθηκαν.152 είναι πια οι "πράσινοι" βουλευτές. Αν ήμουν μπουκμέικερ θα το έδινα προς στοιχηματισμό: ποιος βουλευτής θα ρίξει την κυβέρνηση;
Η μόνη περίπτωση να μη γίνει αυτό είναι να έχουμε πρόωρες εκλογές. Και για να έχουμε πρόωρες εκλογές θα πρέπει το εν κράτει κράτος να επαυξήσει την επιρροή του εντός του Πα.Σο.Κ. Να ξεπεράσει σε ερείσματα το κράτος. Αλλά και πάλι, μέχρι να γίνει αυτό κανείς δεν εγγυάται ότι δε θα προλάβουν δύο βουλευτές να εναντιωθούν, κι όχι στη συνείδησή τους όπως η κυρία Διαμαντοπούλου, αλλά στη συνειδητή επιλογή τους, το Γιώργο Παπανδρέου.
Ήδη μετ' επιστολών τους έξι στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου του Πα.Σο.Κ. ζήτησαν από τον πρόεδρο του κόμματος να προστρέξει σε εκλογές προκειμένου να λάβει νωπή λαϊκή υποστήριξη. Και όχι, δε γεννήθηκαν σε άλλον πλανήτη. Γνωρίζουν καλά πως το Πα.Σο.Κ. δεν πρόκειται να κερδίσει τις εκλογές. Το δέιχνουν και οι δημοσκοπήσεις.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ανήμερα του ιστορικού αγώνα του Ολυμπιακού με τη Ντόρτμουντ, χαρακτήρισε το δημοψήφισμα "μέγα λάθος", όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης του Βήματος. Ο κύριος Βενιζέλος αρχίζει να αποστασιοποιείται από τις πρωθυπουργικές αποφάσεις. Η Βάσω Παπανδρέου ζητάει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και προτρέπει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να επέμβει. Βλέπετε είναι βετεράνος και διαισθάνομαι πως δεν θα καταψηφίσει το κόμμα που υπηρετεί εδώ και δεκαετίες, εν αντιθέσει με όσα δήλωσε προ ημερών.
Εγώ όμως δε στέκομαι εκεί. Στέκομαι στο πως τα ίδια πρόσωπα επί δύο χρόνια στήριζαν όσα επέλεγε να πράξει η κυβέρνηση. Πως μιλούσαν για σχέδιο και μονόδρομο και τώρα με αφορμή ένα δημοψήφισμα αποσχίζονται τόσο εύκολα; Περιμένω να δω τη στάση του κυρίου Παπακωνσταντίνου. Εκείνος τα ξεκίνησε όλα με το ελεύθερο του πρωθυπουργού. Κι όλοι οι επιφανείς του Πα.Σο.Κ. τον στήριζαν κι έλεγαν για επίπονες, μα απαραίτητες διαδικασίες. Που είναι τώρα εκείνοι; Και πως τόσο εύκολα ξεχνάνε το μεγαλεπίβολο πλάνο; Ένα πλάνο που, παρά το ότι τους έκανε να δακρύζουν και να πηγαίνουν κόντρα στη συνείδησή τους. ήταν σωτήριο και μοναδικό. Δεν άντεξαν μέχρι τέλους. Οπότε ή κάποιο ψέμα, ή κάποιο λάθος είπανε.