Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας

του Μιχάλη Ταστσόγλου

Ο Εμίλ Μποκ και η δεξιά κυβέρνησή του αποτελούν παρελθόν

Την παραίτηση αυτού και της κυβέρνησής του ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο Εμίλ Μποκ. Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας τώρα καλείται να ορίσει νέα κυβέρνηση, αν και η αντιπολίτευση ζητά επίμονα εκλογές.



Τα λατινικά μοιάζουν πολύ με τα ρουμανικά. Κάπως έτσι μοιάζουν και οι πολιτικές εξελίξεις σε Ρουμανία και Ιταλία. Όπως ο Μάριο Μόντι διαδέχθηκε το Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έτσι και στη Ρουμανία ψάχνουν τον άνθρωπο που θα αντικαταστήσει τον Μποκ, ο οποίος, βέβαια, θα είναι κάποιος τεχνοκράτης. Μετά την Ιταλία και η Ρουμανία, λοιπόν, στο δρόμο που χάραξε η Ελλάδα με τον εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό.

Για λίγες μέρες, αν και ουδείς μονιμότερος του προσωρινού, την πρωθυπουργία θα αναλάβει ο μέχρι χθες Υπουργός Δικαιοσύνης, Καταλίν Πρεντόιου με μεταβατικό ρόλο ώσπου να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση.

Ο Εμίλ Μποκ παραιτήθηκε λέγοντας πως έχει χάσει τη λαϊκή υποστήριξη και πως η παραίτησή του συμβαίνει εις ένδειξη καλής θέλησης προκειμένουν να μην οξυνθούν οι κοινωνικοπολιτικές εντάσεις. Τουλάχιστον, ο κύριος Μποκ δε διατυμπανίζει ότι έσωσε τη Ρουμανία.