Διακόπηκαν οι συνομιλέις για την συγχώμευση Vodafone - Wind
Μετά από έξι μήνες διαπραγματεύσεων και ενώ όλα έδειχναν ότι τις επόμενες ημέρες θα κατέθεταν στις Βρυξέλλες προς έγκριση τον φάκελο συγχώνευσής τους, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών WIND & Vodafone ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις συνομιλίες τους.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η μετοχική συμμετοχή στο νέο σχήμα θα ήταν 60% Vodafone και 40% WIND.
Όμως πέρα από τις διαρροές των δύο εταιριών στα μέσα ενημέρωσης, το όλο εγχείρημα φαινόταν καταδικασμένο από την αρχή αφού μια ενδεχόμενη συγχώνευση των δυο εταιριών θα δημιουργούσε σκηνικό ολιγοπωλίου στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα με ολέθριες συνέπειες για τον καταναλωτή.
Αναλυτές της αγοράς βέβαια έλεγαν ότι η κρίση στην Ελλάδα μπορούσε να είναι η κατάλληλη αφορμή για την δημιουργία ισχυρών παικτών σε όλη την Ευρώπη.
Όμως τα μηνύματα που έλαβαν οι δύο εταιρίες από επιτροπή ανταγωνισμού της Ε.Ε ήταν πέρα για πέρα αρνητικά με αποτέλεσμα εσπευσμένα να ανακοινώσουν την διάλυση του αρραβώνα τους.
Πλέον οι δύο εταιρίες κινητής τηλεφωνίας προχωρούν αυτόνομα και καλούνται να αντιμετωπίσουν το τοπίο που έχει διαμορφώσει η ιδιαίτερα σκληρή οικονομική ύφεση, μιας ύφεσης που έχει ως αποτέλεσμα οι 3 εταιρίες κινητής να έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια περίπου το 40% της κερδοφορίας τους. Από την άλλη το θετικό στην όλη υπόθεση είναι το γεγονός ότι διασφαλίζονται σε μεγάλο βαθμό οι θέσεις εργασίας στις δύο εταιρίες αφού είναι γνωστό ότι αν προχωρούσε η συγχώνευση θα έπρεπε να απολυθούν πάνω από χίλιοι εργαζόμενοι οι οποίοι θα περίσσευαν στο νέο σχήμα.
Άλλωστε όπως δηλώνουν οι δύο εταιρίες η αποτυχία του εγχειρήματος δεν σημαίνει και το τέλος του κόσμου. Η Vodafone είναι θυγατρική της μεγαλύτερης εταιρίας κινητών επικοινωνιών στον κόσμο η οποία έχει σημαντικότατη ρευστότητα και πρόσφατα μάλιστα ο επικεφαλής της στην Ελλάδα, Γλαύκος Περσιάνης ,δήλωσε σε συνέντευξη του στο «Πρώτο Θέμα» ότι «η Vodafone όχι μόνο δεν σκοπεύει να φύγει από την Ελλάδα αλλά συνεχίζει να επενδύει. Μάλιστα πριν από ένα μήνα κατέβαλε στο ελληνικό δημόσιο σε μετρητά πάνω από 168 εκατομμύρια ευρώ για ανανεώσει τις άδειες που κατείχε».
Για τη WIND η χρονιά που πέρασε ήταν σημαντική μιας και έχοντας μηδενικό δανεισμό, πέτυχε θετικές ταμειακές ροές. Μέχρι τον Σεπτέμβριο είχε έσοδα 505 εκατομμύρια ευρώ. ενώ το ετήσιο EBITDA στο τέλος της χρονιάς ξεπέρασε τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία κατάφερε με ιδία κεφάλαια να χρηματοδοτήσει το σύνολο του επενδυτικού της πλάνου και κυρίως την ανανέωση της άδειάς της, για τα επόμενα 15 χρόνια, καταβάλλοντας στο ελληνικό δημόσιο 93 εκατομμύρια ευρώ.
Με πληροφορίες από το protothema.gr