Είμαστε (και θα παραμείνουμε) όλοι PIGS!

Σε ιστορικό υψηλό το δημόσιο χρέος της Ισπανίας.


Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, το ισπανικό δημόσιο χρέος αυξήθηκε, το τελευταίο τρίμηνο του 2011 στο 68,5 % του ΑΕΠ, πάνω δηλαδή από το όριο του 60% που "επιβάλλει" η Ε.Ε. 
Όπως αναφέρει η έγκυρη "El Pais", αναλυτές προβλέπουν πως η Ισπανία δεν θα πετύχει τους στόχους του 2012 και αναπόφευκτα θα προκαλέσει νέους κινδύνους για τη σταθερότητα του ευρώ.

Με αφορμή τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για το ύψος του χρέους (και δεδομένου ότι το έλλειμμα θα φτάσει για το έτος που διανύουμε το 5,8% του ΑΕΠ από 4,4% που ήταν ο "στόχος"), η δεξιά κυβέρνηση Ραχόι αναμένεται να ανακοινώσει το κλείσιμο 27 εταιρειών του Δημοσίου. Αναμένονται νέες περικοπές και μειώσεις μισθών, στο δρόμο που χάραξε το πειρματόζωο Ελλάδα, προκειμένου... να νη βρεθεί και η Ισπανία στο δρόμο της χώρας μας!

Ο φετιχιμός των ελλειμάτων και του του χρέους οδηγεί και την Ισπανία, μια χώρα με πάνω από 5.000.000 ανέργους (22,9%), σύμφωνα με το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο, σε νέες αντικοινωνικές πολιτικές. Αν συνυπολογίσουμε την προσφατη δήλωση του Μπίνι Μάγκι, πρώην μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ότι περαιτέρω οικονομική βοήθεια θα χρειαστούν Ιρλανδία και Πορτογαλία, πρέπει να θεωρούμε βέβαιο ότι οι πολιτκές λιτότητας (και δημοσιονομικής "πειθαρχίας") δεν ήταν ένα υφεσιακό διάλλειμμα για τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αλλά ο πρόθάλαμος για μια μόνιμη υφεσιακή και αντικοινωνική κόλαση (εντός ή εκτός ευρώ)...