MEDIA και Χρυσή Αυγή




Η νεοναζιστική συμμορία έχει μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας. Η ίδια δε χρησιμοποιεί τόσο την οθόνη για να προβάλλει τα «κατορθώματα» της, δεν είναι μια «τηλεοπτική ακροδεξιά» ομιλουσών κεφαλών όπως το συγχωρεμένο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη.

Δρα ως μαφία και ταυτόχρονα ως κίνημα από τα κάτω με μεγάλο «ρεπερτόριο»: από δολοφονικές επιθέσεις ρατσιστικών κινήτρων μέχρι δομές αλληλεγγύης (διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης) «μόνο για έλληνες» (άραγε κάνει αιματολογικά τεστ πριν  μοιράσει πατάτες;).

Στο ρεπερτόριο προστίθεται και η οργανωμένη εγκληματική δράση: «Δύο πρώην συμμαθητές μαζί με ένα φίλο ενός εξ αυτών αποτελούσαν τον ηγετικό πυρήνα της οργάνωσης και ήταν αυτοί που άνοιξαν πυρ με καλάσνικοφ κατά αστυνομικών στο διπλό χτύπημα της περασμένης εβδομάδας στο Ροδολίβος Σερρών και στην Κεραμωτή Καβάλας.
Ενας μάλιστα από αυτούς ακούγεται σε συνομιλία που έχει καταγραφεί να λέει ότι “με αυτό το πουλί στον ώμο (οπλοπολυβόλο) και την μπλούζα της Χρυσής Αυγής θα εξαφανιστούν όλοι” (από ρεπορτάζ του ΕΘΝΟΥΣ).

Ωστόσο, χθες, στο «Αποκαλυπτικό Δελτίο» του Παυλόπουλου (στο ΕΧΤΡΑ 3), ο γνωστός τραμπούκος Κασιδιάρης ρωτήθηκε για αστεία ζητήματα όπως το χαστούκι στην Κανέλη και η πιθανότητα οι «βουλευτές» της Χ.Α να βιαιοπραγήσουν εναντίον άλλων βουλευτών.

Τη στιγμή που παρατηρούμε τη διαμόρφωση ενός παρακράτους με διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και την αστυνομία (ειδικός φρουρός ήταν ένας εκ των συμμετεχόντων στην οργάνωση με τα καλάσνικοφ στην Καβάλα, ενώ είναι περιττό να υπενθυμίσουμε την εκλογική υποστήριξη των αστυνομικών στη Χ.Α), ένα παρακράτος που θα έχει από αύριο και κοινοβουλευτικό μανδύα, πολλά μέσα ενημέρωσης αδιαφορούν ή και «ξεπλένουν» (δια της προσωποποίησης και της περιπτωσιολογίας) την εγκληματική γκρούπα.

Από τους αστεϊσμούς του Θέμου στον «Καιάδα» και την κουβέντα καφενείου του Θεοδωράκη με τον Μιχαλολιάκο, τα κυρίαρχα media δείχνουν προκλητική ανοχή στα μέλη μιας οργάνωσης του κοινού ποινικού δικαίου. Αφού προσφέρουν ένα «ατίθασο» θέαμα, τους δίνουν το βήμα για να προβάλλουν το φασιστικό τους παραλήρημα, σα να μη βρισκόμαστε στη χώρα με τα τόσα θύματα από το ναζισμό, σαν να πρόκειται για εκπροσώπους ενός κόμματος όπως τα όλα άλλα. Ενώ καθημερινά μαθαίνουμε για νέες «νύχτες των κρυστάλλων», ο καλογυμνασμένος ανεγκέφαλος χρυσαυγίτης Γ. Λαγός «φιλοξενήθηκε» σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα, ενώ και άλλοι επιφανείς (πλέον) ναζιστές δέχονται δήθεν «επικίνδυνες» ερωτήσεις για το ενδεχόμενο να «παίξουν ξύλο» εντός του Κοινοβουλίου.

Και στο διαδίκτυο, πολλά ενημερωτικά sites συμπεριφέρονται στη Χρυσή Αυγή σαν να είναι κάποιοι περίεργοι τύποι κάπως υπερβολικοί. Με ένα κρυφό θαυμασμό για τη «δυναμική τους δράση», όπως είπε και η ανιστόρητη «ηθοποιός» για να προκαλέσει τη δημοσιότητα. Σε μιλιταριστικές ιστοσελίδες, όπως το defencenet η Χ.Α παρουσιάζεται ως κόμμα με «πατριωτική ιδεολογία». Ήταν άραγε οι συνεργάτες των ναζί, «πατριώτες»;

Ασφαλώς, πολλοί δημοσιογράφοι δημοκρατικών φρονημάτων δε διστάζουν να δείξουν το χαρακτήρα της εν λόγω οργάνωσης. Σε αυτούς μένει το χρέος να υπερασπιστούν  όση δημοκρατία και αλληλεγγύη έχει απομείνει στη χώρα, σε μια περίοδο κατάρρευσης και εκφασισμού (μεγάλου κομματιού) της κοινωνίας…