Μπορείς χωρίς αφεντικά (;)



Σε πολλές εργατικές κινητοποιήσεις ακούγεται στο σύνθημα «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Υποδηλώνοντας την υποχρεωτική, ακόμα και στη μεταβιομηχανική κοινωνία, συνεισφορά του εργατικού δυναμικού στην παραγωγή, το σύνθημα υπονοεί το περιττό της ύπαρξης του δεύτερου σκέλους στη σχέση Εργασία – Κεφάλαιο. Μπορούν οι εργαζόμενοι να (αυτό) διαχειριστούν παραγωγικές μονάδες χωρίς την εργοδοσία;

Στην Αργεντινή, πριν μια δεκαετία περίπου, καταγράφηκαν αρκετά παραδείγματα αυτοδιαχείρισης. Όταν ένας εργοδότης έκλεινε κάποια επιχείρηση, οι εργαζόμενοι αναλάμβαναν συνεταιριστικά την επαναλειτουργία της. Στην Ελλάδα του 2012, τέτοια πειράματα είναι αναγκαία όχι μόνο για την διερεύνηση ενός άλλου μοντέλου οργάνωσης της παραγωγής και της εμπορίας προϊόντων, αλλά απλώς για την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας (σε μια περίοδο που η αποβιομηχάνιση και η έκρηξη της ανεργίας επιφέρουν οικονομικό μαρασμό).

Στη βράση κολλάει το σίδερο λοιπόν: οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, θυγατρική του ομίλου «Φιλκεραμ & Johnson», απλήρωτοι από τον Μάιο του 2011, διεκδικούν τη λειτουργία της επιχείρησης υπό εργατικό έλεγχο και επιτήρηση και τη δημιουργία νομικού πλαισίου λειτουργίας συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Όσοι βορειοελλαδίτες ενδιαφέρεστε να στηρίξετε το εγχείρημα, ας περάσετε μια βόλτα μεθαύριο, (Πέμπτη11/7) και ώρα 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Ολύμπου & Αριστοτέλους) στη συγκέντρωση ενημέρωσης.