Ο ΟΗΕ προστατεύει την ανωνυμία των μπλογκ
Τα ιστολόγια προστατεύονται από την ελευθερία της έκφρασης
Μετέωρες πρόκειται να μείνουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης για άρση της ανωνυμίας στα ιστολόγια, καθώς η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ επενέβη με διακήρυξη της κατά της άρσης της ανωνυμίας τους με το σκεπτικό της προάσπισης της ελευθερίας στην έκφραση.
Όπως μετέδωσε η εκπομπή "Εν Νέα" του Channel 9 και ο παρουσιαστής της Γιάννης Λέκκας, η νέα διακήρυξη του ΟΗΕ έρχεται να τοποθετήσει τείχος προστασίας στο καθεστώς ελευθερίας που διέπει τον χώρο του διαδικτύου, βάζοντας παράλληλα πρόωρο τέλος στις πρόσφατες προσπάθειες του Ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης να δημιουργήσει νόμο άρσης της ανωνυμίας στα μπλογκ.
Να σημειωθεί ότι μόλις στις αρχές του Αυγούστου, ο υπουργός δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαιωάννου είχε συστήσει μία νομοπαρασκευαστική επιτροπή με σκοπό την δημιουργία ενός ελεγκτικού πλαισίου που θα κατέγραφε κάθε ιδιοκτήτη μπλογκ στην Ελλάδα και που θα δημιουργούσε έναν ανώτατο φορέα ελέγχου για το τι γράφεται στα ιστολόγια.
Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Ο.Η.Ε. καταπιάστηκε με το θέμα των μπλογς στο νέο Γενικό Σχόλιο αρ. 34 στο οποίο επαναπροσδιορίζει το περιεχόμενο της ελευθερίας της έκφρασης. Το κείμενο αυτό ερμηνεύει την ελευθερία της έκφρασης όπως κατοχυρώνεται από το Άρθρο 19 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.
Σύμφωνα με το σχετικό απόσπασμα του Γενικού Σχολίου:
"44. Κάθε περιορισμός στη λειτουργία διαδικτυακών τόπων, ιστολογίων ή άλλων διαδικτυακών, ηλεκτρονικών ή παρόμοιων συστημάτων διάδοσης πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων που υποστηρίζουν τέτοιες επικοινωνίες, όπως οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου ή οι μηχανές αναζήτησης είναι επιτρεπτός μόνο στο βαθμό που είναι συμβατος με την παράγραφο 3 [σ.σ. του Άρθρου 19 του ΔΣΑΠΔ, αντίστοιχη με την παρ. 2 του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ].
45. Οι επιτρεπτοί περιορισμοί γενικά πρέπει να είναι συγκεκριμένοι ως προς το περιεχόμενό τους. Γενικές απαγορεύσεις για τη λειτουργία συγκεκριμένων ιστοτόπων και συστημάτων δεν είναι συμβατές με την παράγραφο 3. Είναι επίσης ασύμβατο με την παράγραφο 3 να απαγορευθεί σε έναν ιστότοπο ή σε ένα σύστημα διάδοσης πληροφοριών η μετάδοση υλικού μόνο λόγω του ότι είναι επικριτικό για την κυβέρνηση ή για το πολιτικό σύστημα που στηρίζει την κυβέρνηση.
46. Η δημοσιογραφία είναι μια λειτουργία που απλώνεται σε ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών ρεπόρτερ και αναλυτών πλήρους απασχόλησης, καθώς επίσης και των ιστολόγων και άλλων που εμπλέκονται σε μορφές αυτο-έκδοσης, σε έντυπη ή διαδικτυακή ή άλλη μορφή και τα γενικά κρατικά συστήματα μητρώου ή αδειοδότησης για δημοσιογράφους είναι ασύμβατα με την παράγραφο 3."
Σύμφωνα λοιπόν με την επίσημη ερμηνεία της ελευθερίας της έκφρασης από το αρμόδιο όργανο του Ο.Η.Ε., το κράτος δεν επιτρέπεται να δημιουργήσει ένα μητρώο στο οποίο να καταγράφονται οι bloggers, γιατί μια τέτοια υποχρέωση από μόνη της παραβιάζει το Άρθρο 19 παρ. 3 του Διεθνούς Συμφώνου Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων.
Σημειωτέον ότι οι παραβιάσεις του ΔΣΑΠΔ ελέγχονται κατόπιν ατομικής προσφυγής από την Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Ο.Η.Ε., εφόσον έχουν εξαντληθεί τα εσωτερικά ένδικα μέσα.