Ευ.Βενιζέλος: «Έχουμε ανάγκη την εποπτεία αλλά δεν παραχωρούμε κυριαρχικά δικαιώματα»

της Ρένιας Ρηγοπούλου

Στα δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα που προέκυψαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής και το  ελληνικό "κούρεμα" προσπάθησε να δώσεις διευκρινήσεις  ο Υπουργός Οικονομίας. 

Το bloggers-tv παρακολούθησε τη συνέντευξη του Υπουργού και σας παρουσιάζει τα κύρια σημεία των δηλώσεων του.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Ευ. Βενιζέλο, τέσσερα ήταν τα κρίσιμα θέματα που αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες:

  • Εκταμίευση της 6ης δόσης στο πλαίσιο του υπάρχοντος προγράμματος ενώ πριν τα μέσα του Νοεμβρίου αναμένεται να εισπράξουμε 8 δισ. ευρώ.
  • Αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ από το 2012 έως το 2014. 
  • Η δέσμη των ευνοϊκών μέτρων της 21ης Ιουλίου διατηρούνται απολύτως και με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. 
  • Μετά από πολυήμερη σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ του επίσημου τομέα και του ιδιωτικού τομέα και μία εσωτερική διαπραγμάτευση της ευρωζώνης δημιουργήθηκε ένα νέο σχήμα για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με το όνομα PSI το οποίο και θα πρέπει να διαμορφωθεί μέχρι τις αρχές του 2012. 
"Η παρουσία των ελεγκτών πρέπει να είναι συνεχής για να μη δημιουργούνται επικοινωνιακά προβλήματα" πρόσθεσε λίγο αργότερα ο Υπουργός ενώ διευκρίνισε πως η κυριότητα του προγράμματος προσαρμογής ανήκει στην Ελλάδα όπως και η ευθύνη για την εφαρμογή του. Επίσης, τόνισε πως η χώρα πρέπει ούτως ή άλλως να συνεχίσει τις διαρθρωτικές αλλαγές, αφού «τα μέτρα για το 2011 και το 2012, η Ελλάδα τα έχει ψηφίσει και τα έχει πάρει», ενώ υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα σε μισθούς και συντάξεις για το 2011-12 καθώς "όσα έχουμε ψηφίσει εφαρμόζονται". 
Μη καθησυχάζεστε όμως γιατί όπως όλοι ξέρουμε πολύ καλά όλα αυτά αλλάζουν μέσα σε μια νύχτα...

Όσον αφορά τώρα τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στη συμφωνία έκανε λόγο για «εθνική και πολιτική τύφλωση» και «αυτοκτονική προσέγγιση». 
 «Υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολιτικές δυνάμεις και όχι μόνο συντηρητικές δυνάμεις αλλά και δυνάμεις προοδευτικές που αναπτύσσουν τα ίδια επιχειρήματα οπισθοφυλακής με αυτά των τραπεζών. Δεν έχω αντιμετωπίσει ξανά το φαινόμενο πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να έχουν ρόλο να είναι κατά της μείωσης του χρέους και των επιτοκίων. Είναι εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει».
Τέλος, ερωτώμενος  για την μόνιμη εγκατάσταση της τρόικας στην Αθήνα, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να μην δραματοποιείται η έλευση των «ελεγκτών», λέγοντας πως η παρουσία τους θα είναι τακτική και συνεχής, «αποτρέποντας προβλήματα επικοινωνιακού χαρακτήρα, και βοηθώντας ότι η δουλειά της κυβέρνησης θα γίνεται ταχύτερα, ευκολότερα και με πιο απλό τρόπο».

Τα συμπεράσματα δικά σας..