Παρελθόν από σήμερα η εργασία στο δημόσιο για 20.000 υπαλλήλους

Η Τρόικα έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του προσωπικού στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα κατά 150.000 θέσεις μέχρι το 2014.

20.000 μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν σήμερα το πρωί τις διαπιστωτικές πράξεις που τους οδηγούν κατευθείαν στην απόλυση-εφεδρεία και ταυτόχρονα θα καταργηθούν οι οργανικές θέσεις που κατείχαν μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΑΔΕΔΥ...


αλλά και ανώτερων στελεχών της διοικητικής ιεραρχίας του Δημοσίου, περίπου 16.000 υπάλληλοι τίθενται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα λόγω του γεγονός ότι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 33 χρόνια δημόσιας υπηρεσίας και είναι κατ΄ ελάχιστο 53 ετών. Οι υπάλληλοι θα αμείβονται με το 60% του βασικού μισθού που λάμβαναν με το «παλαιό» μισθολόγιο μέχρι και 24 μήνες.

Από σήμερα απολύονται επίσης, 4.000-6.000 μόνιμοι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν 35 χρόνια υπηρεσίας και είναι τουλάχιστον 55 ετών, δηλαδή έχουν συμπληρώσει το ηλικιακό όριο και τα απαιτούμενα χρόνια δημόσιας προϋπηρεσίας. Ενα μεγάλο τμήμα της συγκεκριμένης κατηγορίας υπαλλήλων, συνέχιζαν να εργάζονται στο Δημόσιο έπειτα από αίτησή τους, αξιοποιώντας διάταξη του ασφαλιστικού νόμου, η οποία καταργήθηκε με τον πολυνόμο του υπουργείου Οικονομικών.


Εξορθολογισμό της εφεδρείας υπόσχεται ο Βορίδης
Εξορθολογισμό στο μέτρο της εφεδρείας που αφορά στους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, προανήγγειλε τη Δευτέρα ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης. Σε δηλώσεις του στον Σκάι, ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε την εφεδρεία «οριζόντιο μέτρο που ενέχει αδικίες» και τόνισε ότι απαιτούνται στοχευμένες παρεμβάσεις και εξορθολογισμός, καθώς -όπως είπε - εκτός από τις υπηρεσίες «θα υπάρχου επιπτώσεις και στα έσοδα».

Ο κ. Βορίδης είπε ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρχει απόφαση για την εφεδρεία στον τομέα των μέσω μεταφοράς, αλλά διευκρίνισε ότι η βασική φιλοσοφία του μέτρου δεν πρόκειται να αλλάξει.

Αντιδράσεις για το μέτρο
Το θέμα της εφεδρείας έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις διαφόρων φορέων. Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος ως παράδειγμα ανέφερε το νέο Εφετείο Μυτιλήνης όπου, σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι βγαίνουν σε εφεδρεία και κινδυνεύει να βάλει λουκέτο.

Την εξαίρεση από το μέτρο της εφεδρείας ζητούν και οι διοικήσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ, προειδοποιώντας ότι πολλά ιδρύματα κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο.

Ήδη, η Σύγκλητος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας αποφάσισε προειδοποιητική αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος για την Τετάρτη και την Πέμπτη, με αίτημα την άμεση απόσυρση του μέτρου. Ανάλογες κινητοποιήσεις προγραμματίζουν και άλλα ιδρύματα, όπως το ΕΜΠ, το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.


www.bloggers-tv.blogspot.com με πληροφορίες από «Τα Νέα», «Ημερησία» & «Σκάι»