«Χωρίς υπογραφή Σαμαρά, λεφτά δεν υπάρχουν»

Διορία μέχρι την επόμενη Τρίτη

Μετρούν αντίστροφα για την υπογραφή Σαμαρά οι Βρυξέλλες, που έστειλαν χθες με απόλυτο τρόπο -συνεπικουρούμενες από τη Γερμανία και την Ολλανδία- τελεσίγραφο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει τις έγγραφες δεσμεύσεις το αργότερο έως το Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί την...
επόμενη Τρίτη στις 29 Νοεμβρίου.
Μάλιστα ο πρόεδρος της ευρωζώνης κ. Ζ. Γιούνκερ κατέστησε σαφές ότι εάν δεν δοθούν οι έγγραφες δεσμεύσεις που ζητούνται από την ελληνική κυβέρνηση και τις βασικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, τότε "δεν θα καταβληθεί η 6η δόση των δανείων στην Ελλάδα". Ωστόσο ο Ζ. Γιούνκερ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι "από σήμερα μέχρι την 29η Νοεμβρίου" θα υπάρξει θετική ανταπόκριση από την πλευρά της Ελλάδας και ότι στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας θα διαπιστωθεί η διακομματική συμφωνία που απαιτεί η Ευρωζώνη ως προϋπόθεση για την εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι απαιτούνται 7-10 ημέρες για την εκταμίευση της δόσης από τη στιγμή που θα ληφθεί η απόφαση για την καταβολή της, κοινοτικές πηγές σημείωναν χθες ότι η 29η Νοεμβρίου είναι ημερομηνία-ορόσημο, προκειμένου η Ελλάδα να είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της στα μέσα Δεκεμβρίου. Και όλα αυτά με δεδομένο ότι και το ΔΝΤ αναμένει το "πράσινο φως" της Ευρωζώνης, ώστε να κινήσει τις δικές του εσωτερικές διαδικασίες για τη χορήγηση των 2,2 δισ. ευρώ που αναλογούν στο Ταμείο από τη συνολική δόση των 8 δισ. ευρώ.

Είναι πλέον σαφές ότι Ευρωζώνη και ΔΝΤ αναμένουν τα κατάλληλα μηνύματα από την Αθήνα για την πλήρη τήρηση και εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, πριν προχωρήσουν στην εκταμίευση της βοήθειας.

Bloggers με πληροφορίες από το Έθνος και την Ημερησία