Θέλουν να συγχωνεύσουν ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ

Στον αέρα η θεραπεία χιλιάδων εξαρτημένων

Σήμερα, η απεξάρτηση για χιλιάδες νέους ανθρώπους τινάζεται στον αέρα. Οι μονάδες του ΚΕΘΕΑ κινδυνεύουν να κλείσουν, καθώς οι περικοπές κατά 51% στον προϋπολογισμό του καθιστούν αδύνατο να συνεχίσει τη λειτουργία του, αφού δεν μπορεί πλέον να καλύψει ακόμα και τις στοιχειώδεις ανάγκες, όπως τα έξοδα διατροφής, θέρμανσης, ηλεκτρισμού και ύδρευσης, αλλά και τη μισθοδοσία του προσωπικού του. Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι...
είναι αντιμέτωποι με περικοπές μισθών, έχουν πρόβλημα επιβίωσης και την ίδια στιγμή καλούνται να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, δίνοντας την ψυχή τους για να βγάλουν «καθαρούς», ανθρώπους που έχουν πέσει στα ναρκωτικά.
Ηδη στις γειτονιές, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, τα ναρκωτικά θερίζουν, οι χρήστες οδηγούνται στην εξαθλίωση χωρίς επιστροφή. Στο ίδιο συμπέρασμα συγκλίνουν όλες οι έρευνες, επιβεβαιώνοντας ότι τα σκληρά οικονομικά μέτρα και η εκτόξευση της ανεργίας θα οξύνουν το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης και θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στη σωματική - ψυχική υγεία των Ελλήνων.

Πάνω από 200 νέοι ολοκληρώνουν κάθε χρόνο τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ. Το 2010, τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι συμμετείχαν, σε ημερήσια βάση, στα «στεγνά» προγράμματά του, δηλαδή απείχαν από τη χρήση και βρίσκονταν μακριά από το δρόμο. Υποστηρίχθηκαν περισσότερα από 6.000 συγγενικά πρόσωπα στα Κέντρα Οικογενειακής Υποστήριξης. Ξεπέρασαν τις 2.000 οι κρατούμενοι και αποφυλακισμένοι που συμμετείχαν στις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ, ενώ περίπου 1.700 χρήστες στο δρόμο υποστηρίχθηκαν από τις μονάδες άμεσης πρόσβασης.


«Κλείνουν τις πόρτες για ζωή και τις ανοίγουν διάπλατα στο θάνατο»


Προσπαθούν να εξαφανίσουν κάτι πολύ δυνατό και σημαντικό. Κλείνουν όλες τις πόρτες για τη ζωή και τις ανοίγουν διάπλατα για το θάνατο. Τα αφανίζουν όλα, στήνουν στον τοίχο την ανθρώπινη ζωή, της αφαιρούν κάθε αξία.Να ακουγόμαστε συνέχεια, αυτοί γιατί ακούγονται διαρκώς; Δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει ζωή. Εγώ έχω. Και όλα τα άλλα παιδιά που παλεύουν για αυτή», λέει η Μαρίνα που μετέχει στο πρόγραμμα "Νόστος" του ΚΕΘΕΑ.


Μαζί της ο Γιώργος, στη χρήση πάνω από 20 χρόνια και το Σεπτέμβρη έκλεισε 4 χρόνια «καθαρός». «Πριν κάποια χρόνια θέλησα να σταματήσω, γιατί έβλεπα ότι είχα οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Προσπάθησα με μεθαδόνη, δεν ήμουν στον ΟΚΑΝΑ, από την πιάτσα την προμηθευόμουν, με σκοπό να κάνω off από την ηρωίνη, να "καθαρίσω". Δεν κατάφερα τίποτα. Επαιρνα 4-5 μέρες μεθαδόνη και μετά ξαναγυρνούσα στην ηρωίνη. Ημουν στην πιάτσα όταν είδα ανθρώπους που ήμασταν μαζί στη χρήση και είχαν απεξαρτηθεί, δούλευαν στο "street work" ("δουλειά στο δρόμο", ένα από τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ). Μου είπαν: "Ρε Γιώργο, για πόσο καιρό ακόμα;"... Τότε ένιωσα τα πρώτα "τσιμπήματα". Οταν έφτασα στο σημείο να είμαι ή για θάνατο ή για φυλακή, και είχε σταματήσει η καβάτζα από το σπίτι - γιατί και αυτοί οι άνθρωποι για πολλά χρόνια ανεχόντουσαν μια κατάσταση που τους πέθαινε καθημερινά και αναγκάστηκαν να μου πουν ή θα πας σε πρόγραμμα ή φτιάξε μια βαλίτσα και φύγε από το σπίτι - έφτασα στο "στεγνό"», λέει.


«Ας έρθουν να δουν ποιοι είναι "άρρωστοι"»


Σήμερα η κυβέρνηση παρουσιάζει τη χορήγηση υποκαταστάτων ως πανάκεια, τη «μαγική λύση» που θα γιατρέψει τους χρήστες ναρκωτικών μ' ένα χάπι και προσανατολίζεται στη συγχώνευση του ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ.

«Βαφτίζουν τους χρήστες "άρρωστους" και την τοξικοεξάρτηση "χρόνια υποτροπιάζουσα νόσο". Δεν έχω δει κανέναν άνθρωπο που πάσχει από κάτι οργανικό και με τη δύναμη της ψυχής και της θέλησής του να γίνεται καλά. Οσο καιρό ήμουν στο πρόγραμμα, δεν πήρα ούτε ασπιρίνη. Χρειάστηκε να πάρω σωστή κατεύθυνση, να δω ότι όσα έκανα τόσα χρόνια ήταν λάθος, δεν είχα αξίες, μόνο "αξίες" της πιάτσας. Δεν αγαπούσα τη ζωή μου, ήμουν κάθε μέρα κοντά στο θάνατο. Ολα αυτά άλλαξαν στο πρόγραμμα. Τώρα έχω τα μάτια μου ανοιχτά, όχι μισόκλειστα», τονίζει ο Γιώργος και συνεχίζει: «Τα υποκατάστατα είναι κομμάτι της ναρκωκουλτούρας. Εξαρτάσαι από αυτά, δεν αντιδράς σε τίποτα. Η νεολαία είναι κινητήριος δύναμη για να αντιδράσει, να διεκδικήσει, γι' αυτό τους θέλουν κοιμισμένους και παραμυθιασμένους. Θυμίσου ότι η "BAYER" έβγαλε την ηρωίνη για την υποτιθέμενη απεξάρτηση από τη μορφίνη. Η δύναμη των φαρμακοβιομηχανιών είναι αντίστοιχη με των οπλοβιομηχανιών. Παίζονται τεράστια συμφέροντα και υπέρογκα κέρδη. Στον ΟΚΑΝΑ δεν υπάρχει χρονικό όριο παραμονής στο πρόγραμμα, δηλαδή δε σου λένε θα έρθεις για ένα, δύο χρόνια και μετά χωρίζουν οι δρόμοι μας. Είναι για όσο αντέξεις, όσο ζεις».

Ο Δημήτρης, από το Σύλλογο Οικογένειας του «ΝΟΣΤΟΣ», παρεμβαίνει: «Ας έρθουν όλοι αυτοί οι "επιστήμονες" να δουν τον Γιώργο, την Μαρίνα, το γιο μου και να μας πουν ποιοι είναι άρρωστοι. Το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν είναι ιατρικό, είναι οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, ιδεολογικό. Δε λύνεται με υποκατάστατα και χάπια. Ευτυχώς έμαθα από σύμπτωση για το ΚΕΘΕΑ και ήρθα. Δεν ήθελα το παιδί μου να πατάει σε δύο βάρκες, ήθελα να είναι καθαρό από ουσίες. Να βλέπει τη ζωή με βλέμμα καθαρό και όχι με ημίφως». Και η Καίτη, μέλος του Συλλόγου, συμπληρώνει: «Τα υποκατάστατα δεν είναι θεραπεία. Κοιμίζουν ανθρώπους, πειράζουν ζωτικά όργανα. Τα στηρίζουν για να θησαυρίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες και γιατί έχουν ιδεολογικό κέρδος. Οσο περισσότεροι μαστουρωμένοι, τόσο καλύτερα γι' αυτούς».

«Από το '80 που ξεκίνησα να παίρνω ναρκωτικά βλέπω τα ποσοστά των χρηστών να αυξάνονται και ο μέσος όρος ηλικίας τους να μειώνεται. Πού είναι το κράτος; Πού είναι η πρόληψη; Γιατί πάνε να χτυπήσουν έναν Οργανισμό που έχει τεράστια ποσοστά επιτυχίας, κάνει καλό στον τόπο μας; Αν κλείσει θα γίνει κακό σε χιλιάδες ανθρώπους και τις οικογένειές τους, γιατί χιλιάδες είναι όσοι βρίσκονται σε αυτή την κόλαση», επισημαίνει ο Γιώργος.

Άρθρο με πληροφορίες από την εφημερίδα "Ριζοσπάστης"