Η Ευρώπη σκέφτεται να "δανειστεί" από το ΔΝΤ!

Με δεδομένες τις μεγάλες ανάγκες της ευρωζώνης για ρευσότητα έτσι ώστε να στηρίξει το κοινό νόμισμά της, η Σύνοδος των G20 εξέτασε στις Κάννες τρόπους στήριξης της Ευρωζώνης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όπως μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, μια από τις παρεμβάσεις στήριξης είναι η αύξηση των αποθεμάτων σε συνάλλαγμα του ΔΝΤ ως μέσο για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους , δηλαδή σε απλά λόγια η...
άντληση χρημάτων από το ΔΝΤ.

Οι επικεφαλής των χωρών του G20 σκέφτονται να καταφύγουν σε αυτή τη λύση γιατί ανησυχούν πως η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα αρκετά μεγάλο ταμείο διάσωσης ώστε να εμποδίσει την κρίση χρέους από το εξαπλωθεί στις μεγαλύτερες οικονομίες και να προκαλέσει μία παγκόσμια χρηματοοικονομική κατάρρευση.

Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι η επιλογή αυτή θα οδηγήσει στην αύξηση του ρίσκου των υπερχρεωμένων κρατών καθώς θα στηριχθούν σε δάνεια εκπεφρασμένα σε κυμαινόμενα επιτόκια.

Ήδη ο δανεισμός του Ελληνικού Δημοσίου από τον μηχανισμό στήριξης με κυμαινόμενα επιτόκια έχει καταστήσει πολύ ευαίσθητο το χρέος στις διακυμάνσεις των επιτοκίων και έχει αυξήσεις τις απαιτήσεις διαχείρισης από το υπουργείο Οικονομικών.