Η Ιταλία σ' επιτήρηση
Καταστάσεις που θυμίζουν το ελληνικό 2009 ζουνε στην Ιταλία. Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναλαμβάνουν δράση, καθώς θα "έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα" προκειμένου η ιταλική κυβέρνηση να μην παρεκκλίνει και να επιτύχει τις μεταρρυθμίσεις που έχει θέσεις ως στόχους της.
Στην τελευταία θητεία του Καραμανλή και στις αρχές της θητείας του Παπανδρέου οι "καυτές πατάτες" των κυβερνήσεών τους ήταν τρεις: το ασφαλιστικό, οι συντάξεις και οι ιδιωτικοποιήσεις. Δεν ξέρω αν είναι σύμπτωση, αλλά και η Ιταλία αυτά τα τρία ζητήματα έχει να διευθετήσει και μάλιστα άμεσα. Γι' αυτό το σκοπό, Δ.Ν.Τ. και Ε.Ε. θα συνεισφέρουν με την τεχνογνωσία τους έχοντας την ιταλική κυβέρνηση υπό στενό έλεγχο. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι απαραίτητες ώστε η ιταλική οικονομία να καταστεί και πάλι βιώσιμη. Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα της συνάντησης των είκοσι ισχυροτέρων κρατών (G20) στις Κάννες. Να αναφερθεί ότι μόλις πέντε από τα κράτη αυτά είναι ευρωπαϊκά. Πρόκειται για τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρωπαίκή Ένωση που είναι το μόνο μέλος του οργανισμού που δεν είναι συγκεκριμένο κράτος.Σαφώς και πρόκειται για ένα ταχέως ανναρριχώμενο πρόβλημα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η περίπτωση της Ιταλίας μπορέι να θυμίζει Ελλάδα, αλλά δεν είμαστε το ίδιο, ούτε οικονομικά, ούτε διπλωματικά.
Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι βρίσκεται σε άσχημη θέση, καθώς έχει αρχίσει και φυλλορροεί, αφού θερμοί, μέχρι πρότινος, υποστηρικτές της έχουν αποστραφεί τις κυβερνητικές επιλογές. Ιταλοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως αυτή η διαδικασία ελέγχου ξεκινάει προκειμένου το ιταλικό εγχείρημα να ντυθεί με αξιοπιστία και να διευκολυνθεί η επιτυχής αποπεράτωσή του. Πάντως, πιστεύουν πως το θέμα δεν είναι μόνο Ιταλικό και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κάτι το γενικότερο, καθώς ολόκληρη η Ευρωζώνη παρακολουθείται στενά, έστω και άτυπα.