Ασάντ με ημερομηνία λήξης

του Μιχάλη Ταστσόγλου

Συνεχίζεται ο - άδικος - χαμός στη Συρία

Κάποια στιγμή ο Ασάντ θα πληρώσει το μάρμαρο για όσα συμβαινουν σχεδόν επί ένα έτος στη Συρία. Επικοινωνιακά αδύναμος και απομονωμένος, είναι βέβαιο πως η μόνη λύση του είναι τα όπλα. Αλλα ως πότε;

Πλέον, ο Αραβικός Σύνδεσμος του γυρίζει ανοικτά την πλάτη. Σε συνάντηση του Συνδέσμου με την Τουρκία στο Μαρόκο (Ραμπάτ), η Συρία δεν εκπροσωπήθηκε. Ο Σύνδεσμος αντέδρασε και ζήτησε την άμεση συμμόρφωση της Συρίας αναφορικά με τον τρόπο επιβολής της, καθώς και εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου που - στα λόγια, αλλά όχι στις πράξεις - η Συρία αποδέχθηκε. Κι όλα αυτά, ακριβώς 41 χρόνια μετά το πραξικόπημα που έφερε στην εξουσία τον πατέρα του Ασάντ, Χαφέζ.

Η λεγόμενη "Αραβική Άνοιξη" φαίνεται πως θα αφήσει πίσω της τον, προφανώς θιασώτη του χειμώνα, Μπασάρ Αλ Ασάντ. Το θέμα είναι αν η ανατροπή του θα στηριχθεί από τη Δύση α λα Καντάφι. Χθες, ο Νικολά Σαρκοζί ανακάλεσε από τη Δαμασκό τον Γάλλο πρέσβη, ενώ έχει ήδη αποφασισθεί να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις στο αραβικό κράτος. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπονόησε χθες πως αν η Συρία είχε πετρέλαια, η Δύση θα είχε προ πολλού επέμβει. Θα δούμε στη συνέχεια ποιο θα είναι το τέλος.

Στη Συρία δεν επιτρέπεται να μεταβούν ξένοι δημοσιογράφοι και η πληροφόρηση που έχουμε προκύπτει μόνο απ' όσα μεταφέρουν οι αντικαθεστωτικοί. Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, που ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο, προσπαθεί να ηγηθεί της επανάστασης. Το μείζον θέμα είναι να γίνει αυτό αναίμακτα. Ας ελπίσουμε ότι η λογική θα πρυτανεύσει στο μυαλό του Μπασάρ Αλ Ασάντ, έστω και με καθυστέρηση μηνών. Ο Καντάφι είχε φρικτό τέλος.