To Spiegel "ξαναδιώχνει" την Ελλάδα από το ευρώ

Υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζεται τεχνικά για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Νέο άρθρο για τη χρεωκοπία της Ελλάδας που δημοσιεύτηκε σήμερα στην έντυπη έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel, υποστηρίζει (ω, τι πρωτότυπο) πως αν η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν εφαρμόσει μεγαλύτερο πρόγραμμα λιτότητας για να συμμαζευτούν τα δημοσιονομικά μας, τότε η Ελλάδα κινδυνεύει να...
βγει από το ευρώ (το θαυμαστικό στο τέλος της πρότασης θεωρείται περιττό).

Το περιοδικό, επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες, λέει ότι η γερμανική κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της έχουν ήδη αρχίσει να επεξεργάζονται σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το βασικό σενάριο, μάλιστα, θέλει την κατάσταση στην Ευρώπη να μην επιδεινώνεται σημαντικά από μια τέτοια εξέλιξη, προτάσσοντας και την παραδοχή ότι μακροπρόθεσμα η Ευρωζώνη θα μπορούσε ακόμα και να ενισχυθεί χωρίς την Ελλάδα.

Σύμφωνα τέλος με το χειρότερο δυνατό σενάριο, η Ελλάδα θα μπορούσε να περιπέσει σε ένα φαύλο κύκλο ανέχειας που θα διαρκούσε δεκαετίες. Η αξία του νέου νομίσματος της χώρας θα μειώνονταν δραματικά έναντι του ευρώ, αλλά, παρά τα οφέλη από τις φτηνές εξαγωγές, οι αρνητικές επιπτώσεις θα ήταν μεγάλες. Παράλληλα, το εκφρασμένο σε ευρώ χρέος θα αυξάνονταν, η πιστοληπτική ικανότητα θα υποβαθμίζονταν και οι ελληνικές τράπεζες δύσκολα θα έβρισκαν χρηματοδότηση, εκτιμούν οι Γερμανοί. Η Ελλάδα θα έκανε δεκαετίες για να «ορθοποδήσει» και πιθανόν θα παρέσυρε και άλλες χώρες, λένε οι Γερμανοί, αν και θεωρούν ότι αυτό είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο.

BLOGGERS