Και επισήμως 20% κάτω οι μισθοί των νέων 18 – 25 ετών

Τα stage για φθηνό νεανικό εργατικό δυναμικό επιστρέφουν με πρόσχημα την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας

Φθηνό νεανικό εργατικό δυναμικό έχουν τη δυνατότητα να απασχολούν οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα μέσω των...
λεγόμενων προγραμμάτων εργασιακής εμπειρίας (stage), που θέσπισε τον περασμένο Ιούλιο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το άρθρο 43 του ν. 3986/2011 "Επείγοντα μέτρα εφαρμογής μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 - 2015".

Οι επιχειρήσεις μπορούν πλέον να συνάπτουν συμβάσεις διάρκειας μέχρι 24 μήνες με νέους ηλικίας 18 - 25 ετών που δεν διαθέτουν προϋπηρεσία στην ειδικότητά τους, όπως αυτή ορίζεται στην οικεία συλλογική σύμβαση εργασίας (ομοιοεπαγγελματική, κλαδική, επιχειρησιακή ή εθνική γενική). Οι αποδοχές που θα χορηγούν θα είναι μικρότερες έως 20% από τις προβλεπόμενες για νεοπροσλαμβανόμενο, δηλαδή κάτω από 500 ευρώ μηνιαίως.

Όπως αναφέρει διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας (θα την βρείτε παρακάτω), συμβάσεις απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας μπορούν να συνάπτουν εργοδότες επιχειρήσεων, εκμεταλλεύσεων και λοιπών εργασιών του ιδιωτικού τομέα. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με νέους ηλικίας 18 - 25 ετών που αλλάζουν ειδικότητα όντας στην ίδια επιχείρηση, δηλαδή απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων τους ως προς την ειδικότητα προς αποφυγή καταχρηστικής εφαρμογής της διάταξης. Επίσης, με άτομα που τοποθετούνται αναγκαστικά σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2643/1998 (άτομα με αναπηρίες, πολύτεκνοι και τέκνα τους, τέκνα αντιστασιακών, κ.λπ.).

Οι συμβάσεις απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας καταρτίζονται από τους εργοδότες εγγράφως και υποβάλλονται το αργότερο εντός της επόμενης της σύναψής τους στον ΟΑΕΔ και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) της έδρας του εργοδότη, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη συμφωνία του εργοδότη με τη συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης. Πρόκειται για συμβάσεις ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, που διέπονται από τις γενικές διατάξεις περί συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Κατά την κατάρτισή τους μπορεί να συμφωνείται και απασχόληση με πλήρες ημερήσιο ωράριο αλλά για λιγότερες ημέρες.

Στη σύμβαση πρέπει να αναφέρεται ρητά ότι πρόκειται για εργασία απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας βάσει του άρθρου 43 του ν. 3986/2011, ενώ παράλληλα πρέπει να συμπληρώνεται και να συνυποβάλλεται το σχετικό έντυπο. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο επιδιώκει την αποφυγή της καταστρατήγησης ή και της καταχρηστικής εφαρμογής της διάταξης, επιτρέποντας τον ακριβή έλεγχο των στοιχείων από το ΣΕΠΕ και τον ΟΑΕΔ και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα συμβαλλόμενα μέρη.

Η διάρκεια της σύμβασης απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 24 μηνών στον ίδιο ή σε άλλον εργοδότη, ενώ μπορεί να είναι μικρότερης διάρκειας χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

Για την συμπλήρωση των 24 μηνών λαμβάνεται υπόψη και η προϋπηρεσία που έχει διανυθεί πριν τη δημοσίευση του νόμου και αφορά νέους ηλικίας 18 - 25 ετών, εφόσον συνάγεται ότι αυτή ήταν προϋπηρεσία για απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας ή ότι τα συμβαλλόμενα μέρη έτσι το ήθελαν. Αυτό κρίνεται αναγκαίο ώστε να περιληφθούν περιπτώσεις νέων που είχαν συνάψει συμβάσεις επαγγελματικής εμπειρίας.

Έτσι, οι διατάξεις του άρθρου 43 αναμένεται να λειτουργήσουν ως γέφυρα μεταξύ περισσότερων διατάξεων διαφορετικών νόμων που ρυθμίζουν όμως το ίδιο ζήτημα, εκείνο της απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας. Αυτό δύναται να διαπιστωθεί είτε από τη σύμβαση εργασίας που έχει υπογραφεί είτε με υπεύθυνη κοινή δήλωση του εργαζόμενου και του εργοδότη ή μόνο του εργαζόμενου ως προς το σκοπό της σύμβασης εργασίας είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο νόμιμο και παραδεκτό μέσο απόδειξης.

Έτσι αν νέος 18-25 ετών, πριν την έναρξη εφαρμογής της διάταξης (1/7/2011) έχει διανύσει 5 μήνες σε εργοδότη, π.χ. ως βοηθός λογιστή με σύμβαση επαγγελματικής εμπειρίας, μπορεί μετά την 1/7/2011 να προσληφθεί από νέο εργοδότη με την ίδια ειδικότητα (δηλ. ως βοηθός λογιστή) με τους όρους του άρθρου 43 για τον υπολειπόμενο όμως χρόνο δηλ. μέχρι τη συμπλήρωση της 24 μηνών ήτοι για 19 μήνες.

Τα παραπάνω ισχύουν για τις περιπτώσεις που ο νέος συνεχίζει στην ίδια ειδικότητα προκειμένου να αποκτήσει επαγγελματική εμπειρία σε διαφορετικό όμως εργοδότη. Αν όμως η ειδικότητα είναι διαφορετική από εκείνη για την οποία αποκτήθηκε η εργασιακή εμπειρία πριν την 1/7/2011 τότε ο νέος μπορεί να προσληφθεί με τους όρους του άρθρου 43 για διάστημα συνολικά ως 24 μήνες.

* Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου και το άρθρο 43 του

www.bloggers-tv.gr με πληροφορίες από proslipsis.gr