2000 – 2011: 900.000.000 ευρώ επιχορηγήσεις & δάνεια για τα ελληνικά κόμματα

Ανοίγει το θέμα της υπέρογκης χρηματοδότησης των κομμάτων

Του Γιάννη Λέκκα
4η χώρα στην Ευρώπη σε κρατικές επιχορηγήσεις προς τα κόμματα αναδεικνύεται η Ελλάδα, με ποσά που πλησιάζουν ακόμα και εκείνα που δίνονται στις πιο μεγάλες χώρες της Γηραιάς Αλβιώνος.
Πιο συγκεκριμένα, τα ελληνικά κόμματα έλαβαν συνολικά 655.000.000 ευρώ την...

περίοδο 2000 - 2011 με μορφή κρατικής επιχορήγησης και άλλα 245.000.000 ευρώ ως δάνεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης στην Βουλή μετά από σχετική ερώτηση των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμμαχίας.


Σύμφωνα με τον υπουργό, το κάθε κόμμα λάμβανε από 41 έως και 85 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τον κρατικό κορβανά, ενώ ο ίδιος εμφανίστηκε ανοιχτός στην αναθεώρηση του τρόπου χρηματοδότησης των κομμάτων, καλώντας τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Ο κ. Γιαννίτσης τόνισε ότι θα ζητήσει από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να προωθήσει τις σχετικές διαδικασίες και πρόσθεσε πως «αν οι νέες ρυθμίσεις είναι εφικτές θα τις εφαρμόσω» ενώ τόνισε με νόημα πως «η σχέση χρηματοδότησης και κομμάτων ακολούθησε την πορεία της χώρας».
Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε και στα δάνεια που έλαβαν τα κόμματα από τις τράπεζες λέγοντας ότι αθροιστικά ανέρχονται στα 245 εκατ. ευρώ, τα οποία όπως σημείωσε, δεν μπορεί να μείνουν πολύ καιρό σε εκκρεμότητα και το κράτος μπορεί να βοηθήσει, όχι όμως αναλαμβάνοντας την αποπληρωμή των υποχρεώσεων.

Αιχμές Δημοκρατικής Συμμαχίας για την χρηματοδότηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ & Πολιτικής Άνοιξης
Οικονομικό έλεγχο στα κόμματα και εκκαθάριση σε βάθος 20ετίας πρότεινε από την πλευρά της η κα. Ντόρα Μπακογιάννη τονίζοντας το γεγονός ότι από τα 245 εκατ. Ευρώ των δανείων που έχουν λάβει τα κόμματα, τα 235 ελήφθησαν από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δημοκρατικής Συμμαχίας, η ΝΔ έλαβε συνολικά δάνεια 120 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 105 εκατ. ευρώ προέρχονται από την Αγροτική Τράπεζα και τα 15 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς.

Το ΠΑΣΟΚ έλαβε 114 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 97 εκατ. προέρχονται από την Αγροτική Τράπεζα, 10 εκατ. ευρώ από την Marfin και 5 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν λάβει 3 επιπλέον εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Αττικής. 
  Επιπροσθέτως, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας διερωτήθηκε «τι γίνεται με τα δάνεια που έλαβαν παλαιότερα κόμματα που σήμερα δεν υφίστανται», ενώ ο βουλευτής κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος έχει ενταχθεί στο κόμμα της, εξειδικεύοντας τις έμμεσες αιχμές της, αναφέρθηκε στο πρώην κόμμα του σημερινού αρχηγού της ΝΔ, την Πολιτική Άνοιξη, λέγοντας ότι χρηματοδοτήθηκε με δισ. δραχμές, αλλά από την στιγμή που ανέστειλε την δραστηριότητά του δεν γνωρίζουμε πως αποπληρώθηκαν αυτά τα χρήματα.