Νοέμβρης 2011 - Δύο ιστορίες ενεργοποίησης


της Αντιγόνης Ευστρατόγλου (with a little help from my friends)

Ένα ΒΙΝΤΕΟ που παρουσιάζεται αποκλειστικά μέσω του Bloggers-tv..



Δύο ιστορίες ενεργοποίησης από τις πολλές που μας έκαναν να ελπίζουμε ότι ο χρόνος που πέρασε δεν πήγε χαμένος.

Η Γκίγκη Αργυροπούλου και η Γεωργία Μαυραγάνη από την Κίνηση Μαβίλη μιλούν για την ενεργοποίηση του Θεάτρου Εμπρός που μόλις ανακοινώθηκε ότι παρατείνεται για έναν ακόμη μήνα.

Ο δικός μας Γιάννης Λέκκας μιλάει για την αρχή του Bloggers-tv. Μία συλλογική προσπάθεια νέων δημοσιογράφων που έκαναν την απόρριψη ευκαιρία να αποκτήσουν το δικό τους, χειροποίητο μέσο..

Όταν διάβασα στις αρχές του καλοκαιριού στις εφημερίδες ότι χρησιμοποίησαν αυλές, ταράτσες και σχολεία για να κάνουν παράσταση, λυπήθηκα που δεν είχα προλάβει να τους δω να ενεργοποιούν την πόλη. Που δεν πέρασα ας πούμε από το μέγαρο του ΟΣΕ στην Ομόνοια να ακούσω από τους εργαζόμενους να διηγούνται την ιστορία του οργανισμού μην αποσιωπώντας την ευθύνη. "Το μέγαρο", έλεγε τότε ο Ανέστης Αζάς (ομάδα Projector) "είναι σαν μια περιήγηση στα άδυτα του ελληνικού δημοσίου".
Δεν άκουγα κανέναν στις ειδήσεις να μιλάει για ευθύνη, παρά το ότι ο κόσμος χάλαγε, και στις συλλογικές ακόμα μαζώξεις σε πλατείες και πάρκα σπάνια το άκουγα, κι έτσι μου άρεσε η ιδέα τους. Ήθελα να την έχω δει.

Όπως και την ταράτσα όπου η Γεωργία Μαυραγάνη (ομάδα Happy End) κάλεσε τον κόσμο να ανέβει για να μοιραστεί την αναπαράσταση της αγωνιώδους αφήγησης μιας γυναίκας που στάθηκε κάποτε στην άκρη. Ή το σχολικό συγκρότημα στο Θησείο όπου η Γκίγκη Αργυροπούλου (ομάδα Mkultura) κάλεσε τον κόσμο να ανακατευτεί με ηθοποιούς της ομάδας και να εξερευνήσει. Να νιώσει πώς είναι να ζει κανείς την πόλη ως ξένος. Πόσο είμαστε ξένοι όλοι, ανά πάσα στιγμή, μέχρι να αποφασίσουμε να συναντηθούμε.

Έτσι απλά, επειδή τους απασχολούσαν κοινά προβλήματα συναντήθηκαν πριν ενάμιση περίπου χρόνο και έφτιαξαν μέσα από τακτικές συναντήσεις στο σπίτι της Γεωργίας στην πλατεία Μαβίλη την Κίνηση.

Έστειλαν τότε μια επιστολή στον Υπουργό Πολιτισμού. Μίλησαν για την ανυπαρξία πολιτιστικής πολιτικής που να αφορά και το είδος εκείνο του θεάτρου που δε ζητάει καταφύγιο σε μισθωμένες αίθουσες σε βάθος τριακονταετίας- που δεν πέφτει στις ευκολίες ενός όλο και πιο τηλεοπτικού εντυπωσιασμού, που δεν εξαργυρώνει καμία αναγνωρισιμότητα, παρά ψάχνει, περιπλανιέται, ερευνά- καλεί τους θεατές να εμπλακούν.

Η Γεωργία, δασκάλα στο επάγγελμα, η Γκίγκη, με ένα διδακτορικό σε εξέλιξη, ανάμεσα στα άλλα μέλη της ομάδας έχουν όπως όλοι να αντιμετωπίσουν πρακτικά, βιοποριστικά ζητήματα. Αλλά ποντάρουν σ΄αυτό που κάνουν. Τους είναι σημαντικό. Χρειάζονται την υποστήριξη των θεσμών αλλά αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν τους ρυθμούς τους.

Αντί να μπουν σε έναν ατέρμονο διάλογο με τις υπηρεσίες και τη γραφειοκρατία τους, μπήκαν σε ένα θέατρο κλειστό και το ενεργοποίησαν με τη βοήθεια ανθρώπων που όσο περνάνε οι μέρες πληθαίνουν. Κι έτσι μπορούν να ανανεώσουν τη δημιουργική χρήση του για άλλον ένα μήνα.

Τα μέλη της Κίνησης Μαβίλη έχουν δίπλα από το όνομά τους το όνομα της ομάδας τους και αυτό με κάνει να ελπίζω ότι θα δούμε πολλά απ' αυτούς στα χρόνια που θα 'ρθουν.

Για τον δικό μας Γιάννη και το Bloggers-tv ως συλλογική προσπάθεια νέων δημοσιογράφων που βγήκαν σε δύσκολη στιγμή "στην πιάτσα" δε θα πω πολλά. Ελπίζουμε όλοι πως στο χρόνο που θα έρθει θα μιλούν όλο και πιο δυνατά οι ιστορίες μας..


Την Κίνηση Μαβίλη αποτελούν οι Ανέστης Αζάς(ομάδα Προτζέκτορ), Γκίγκη Αργυροπούλου (ομάδα Mkultra), Κώστας Κουτσολέλος(ομάδα Mag), Γιώργος Κολιός(ομάδα Προτζέκτορ), Γεωργία Μαυραγάνη(ομάδα Χάπι Εντ), Βασίλης Νούλας (ομάδα Nova Melancholia), Αργυρώ Χιώτη(ομάδα Vasistas).

(οι συνεντεύξεις αποτελούν απόσπασμα εργασίας που έγινε στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Τηλεόρασης του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου. Τη δημοσιογραφική έρευνα έκαναν οι Αντιγόνη Ευστρατόγλου, Μαριανχέλλικα Καλλίτση, Κατερίνα Γκεζιρλή και Εμμανούελλα Κόμπα. Την επίβλεψη είχε η λέκτορας Ιωάννα Βώβου)