Αύξηση 9,2% στους λογαριαμούς της ΔΕΗ

Ακριβαίναι το ηλεκτρικό ρεύμα από το Γενάρη

Κατά 9,2% αυξάνεται η τιμολόγηση του ρεύματος από τη ΔΕΗ (μεσοσταθμική αύξηση), από την 1η Ιανουαρίου, μετά από ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Επίσης εκτιμάται ότι μια επιπλέον αύξηση 3% θα...
επέλθει στα τιμολόγια του ρεύματος και από την αύξηση του τέλους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τη στήριξη των οποίων αναμένεται να μετακινηθεί μέρος των χρημάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές υπέρ της ΕΡΤ.

Το ποσοστό της αύξησης που ενέκρινε το ΥΠΕΚΑ είναι χαμηλότερο απ' αυτό που ζήτησε η ΔΕΗ, αλλά και από την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, καθώς, όπως αναφέρεται, το ΥΠΕΚΑ θεωρεί ότι δεν έχει εξαντληθεί κάθε άλλο μέσο μείωσης του κόστους και βελτίωσης των αποτελεσμάτων της επιχείρησης.

Η απόφαση για την έγκριση των αυξήσεων ελήφθη, τονίζεται ακόμη, με γνώμονα την ανάγκη να παραμείνει η ΔΕΗ υγιής επιχείρηση και να παρουσιάσει κέρδη το 2012.

Το ΥΠΕΚΑ ζήτησε επίσης από τη διοίκηση της ΔΕΗ:

Μείωση του συνολικού χρέους μέσω της αξιοποίησης παγίων στοιχείων.

Περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης κατά 10-15% και περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους.

Κατάργηση παροχών όπως η έκπτωση 80% στα τιμολόγια των νυν και πρώην υπαλλήλων της ΔΕΗ (αφορά πάνω από 55.000 δικαιούχους και κοστίζει στην επιχείρηση περίπου 40 εκ. ευρώ τον χρόνο).

Να προχωρήσει σε συμψηφισμό οφειλών προς το δημόσιο

Να μην υπάρξει καμία δυσμενής μεταβολή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο τιμολόγιο των πολυτέκνων, τα οποία εφαρμόζονται σε περισσότερα από 265.000 νοικοκυριά.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ακόμη στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι τα τιμολόγια του ηλεκτρικού στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, τόσο σε απόλυτες τιμές όσο και σε μονάδες αγοραστικής δύναμης. Σημειώνεται ακόμη ότι από την αύξηση του 9,2% το 1,1% είναι το καθαρό όφελος για τη ΔΕΗ, ενώ το υπόλοιπο 8,1% καλύπτει:

Την αύξηση του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (τιμολόγιο πολυτέκνων, νησιά) που είναι 3,5%.

Αυξήσεις φόρων (2,6% ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, 0,9% το τέλος λιγνίτη και 1,1% ΦΠΑ).

«Η μαύρη συγκυβέρνηση κάνει μαύρη τη ζωή της εργατικής λαϊκής οικογένειας με τη νέα αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ 9,5% μόνο για το πρώτο εξάμηνο συν το νέο φόρο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επιπλέον το εξοντωτικό χαράτσι για τα σπίτια. Πρέπει να πληρώσει ακριβά για το θράσος της και την πολιτική της», σχολίασε το ΚΚΕ.

Την αποκρατικοποίηση των μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ, καθώς και τη μείωση των δαπανών της εταιρείας -και όχι την επιβάρυνση των τιμολογίων της- ζητά η Δημοκρατική Συμμαχία.

www.bloggers-tv.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΤ, in.gr