Ο Εφραίμ και η μαύρη τρύπα της ενημέρωσης

της Αντιγόνης Ευστρατόγλου

Μετά τον μοναχό Αρσένιο και ο ηγούμενος Εφραίμ αφέθηκε εχθές προσωρινά ελεύθερος υπό περιορισμούς. Στη δική του περίπτωση η ειδική εφέτης ανακρίτρια είχε την άποψη ότι θα έπρεπε να προφυλακιστεί- διαφώνησε, όμως, ο εισαγγελέας.
Έτσι από εχθές, αντί συνόλου 400.000 ευρώ οι δύο τελευταίοι μάρτυρες της πολύκροτης υπόθεσης είναι ελεύθεροι.

Το παρόν άρθρο δεν αφορά την υπόθεση του Βατοπεδίου καθεαυτή όσο την παρουσίασή της από τα μέσα, η οποία αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι στην Ελλάδα τα σκάνδαλα είναι σαν τις ρώσικες κούκλες- πάντα υπάρχει κι άλλο, αν ψάξεις..



Το σκάνδαλο πίσω από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου είναι το πώς λειτουργεί στη χώρα αυτή η ενημέρωση. Σημειώστε, να θέλετε, κάποιες μικρές ενδείξεις:

1. Όταν πρωτομάθαμε για το Βατοπέδι κάποιοι συνέδεσαν τις αποκαλύψεις του ALPHA με την επαπειλούμενη δίωξη Κοντομηνά. Ο Κοντομηνάς, είπαν τότε, αποκαλύπτει για να πιέσει.

2. Την προηγούμενη Κυριακή, κι ενώ η δικαστική διερεύνηση είναι σε εξέλιξη, ο ΣΚΑΪ προβάλλει το πρώτο μέρος ενός ντοκυμαντέρ σε συνέχειες που υπόσχεται να ανατρέψει όλα όσα ξέραμε για την υπόθεση. Με φόντο σκελετωμένους μοναχούς που τσαπίζουν και καλλιεργούν με τα χέρια τους τη γη ή προσεύχονται υπό το φως ελάχιστων κεριών, η αφήγηση, που θα έπρεπε να διδάσκεται στις σχολές της δημοσιογραφίας ως παράδειγμα προς αποφυγή, θέτει τα χρυσόβουλα και κάθε άλλο μέσο προάσπισης της ιερής περιουσίας υπεράνω πάσης κριτικής. Δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο πίσω από το Βατοπέδι, αυτό μας λέει ο ΣΚΑΪ και θα μας το πει και την Κυριακή που μας έρχεται. Πάρτε αν θέλετε μία γεύση εδώ.

3. Μέσα στον ενημερωτικό πόλεμο που έχει ανοίξει εξαιρετικά ικανές αποδεικνύονται οι κοινότητες των φίλων των μοναχών, το vatopaidi.wordress, που αποτελεί την επίσημη φωνή τους και μία σειρά blogs μονών, εκκλησιών και άλλων συλλογικοτήτων που υπερασπίζονται με σθένος τις θέσεις των διωκόμενων πατέρων, και, φυσικά, το 24ωρο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων romfea.gr. Γκουγκλάρετέ το όνομα του Εφραιμ και θα βρεθείτε μπροστά σε μία απίστευτη συλλογική διαχείριση brand που δε νομίζω ότι κατάφερε ποτέ πολιτικός να εμπνεύσει.

Ανάμεσα στις φωνές που ξεχωρίζουν κράτησα αυτή του Νεκτάριου Μουλατσιώτη που απευθύνει μέσω του blog του ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην εισαγγελέα κ. Καλού. Ρωτά ο σεβάσμιος πατέρας:
Η εισαγγελέας κ. Καλού γνωρίζει το τέλος του Εισαγγελέα που αδίκως δίωξε τον Επίσκοπο Πενταπόλεως Νεκτάριο και σημερινό Άγιο Νεκτάριο; Εάν όχι ας διαβάσει την ζωή του Αγίου Νεκταρίου να δει τι έπαθε ο Εισαγγελέας. Εμείς ευχόμαστε για την σωτηρία της, αλλά δεν ξέρω αν θα την σκεπάζει ο Θεός από εδώ και πέρα.. Διότι αδίκως διώκει τον Γέροντα κατ’ εντολήν, όταν ολόκληρη Ρωσία και άλλα κράτη τον τιμούν, το κράτος το ελληνικό τον διώκει…
Τι και αν η κα Ειρήνη Καλού είναι Εφέτης ειδική ανακρίτρια, και όχι εισαγγελέας, η συμβουλή του πατέρα θα βρει ως εκ θαύματος υποθέτω τον δρόμο της προς τον αληθινό φταίχτη..

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι ο Εφραιμ, περιφέροντας την Τίμια Ζώνη, έκανε πράγματι ντόρο στην κόκκινη πλατεία.
Επικαλούμενο πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων το blog της ενορίας του Αγίου Δημητρίου, γράφει: Το προσκύνημα της Τίμιας Ζώνης αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία της Μόσχας και της Ρωσίας ξεπερνώντας κατά πολύ την κηδεία του Στάλιν, την Οκτωβριανή Επανάσταση στις αρχές του 20ού αιώνα και τις πολιτικές συγκεντρώσεις στο τέλος του”.

Το Έθνος προσθέτει ότι η περιφορά έγινε με το αζημίωτο, μια και οι δικαστικές εκκρεμότητες δυσχεραίνουν την επιβίωση της Μονής.
Το χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε από τον οβολό των πιστών, τα χρυσά και αργυρά τάματα και την πώληση των θαυματουργών σουβενίρ, και κυρίως των αντιγράφων, εκτιμάται ότι είναι τεράστιο. Ενα σημαντικό μερίδιο θα πάρουν και οι Βατοπεδινοί, οι οποίοι υποστηρίζουν πως το μπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών από τις Αρχές τούς προκαλεί δυσκολίες στο να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις δαπάνες της Μονής.

Αν διακρίνετε μία ελαφριά ειρωνεία είναι γιατί τέτοιου είδους περιφορές, από μόνες τους κόβουν κάθε δεσμό των γεγονότων με όσα κατ’ ουσίαν θρησκευτικά συναισθήματα μπορεί να μας απομένουν.

Και έρχομαι ανοιχτά να αναρωτηθώ: Ποιος άλλος άνθρωπος θα είχε, ενώ διώκεται, την ευκαιρία να πάρει άδεια για να περιοδεύσει στο εξωτερικό, να γίνει δεκτός με τιμές και τυμπανοκρουσίες, και να επιστρέψει με τα χέρια γεμάτα δώρα;

Ποιος άλλος θα είχε την ευκαιρία στη διάρκεια του ταξιδιού αυτού, χάριν του οποίου η κατάθεση του πήρε δεύτερη αναβολή, να ακούσει τον ειδικό απεσταλμένο δημοσιογράφο να μεταδίδει με φωνή γεμάτη συγκίνηση στα κεντρικά δελτία των σταθμών ότι «πρόκειται σύντομα να επιστρέψει προκειμένου να περάσει τον προσωπικό του Γολγοθά»;

Ποιος θα είχε τέλος την ευκαιρία να διοργανωθεί για χάρη του εκδήλωση στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο η οποία αποφαινόταν, στις αρχές του καλοκαιριού, προκαταβολικά υπέρ της αθώωσής του, με τη συμμετοχή και Πανεπιστημιακών, μεταξύ άλλων, δασκάλων.

Ποιος είναι τέλος πάντων, αυτός ο άνθρωπος;