Ούτως δει γενέσθαι

του Μιχάλη Ταστσόγλου

Τα δάνεια των ανέργων πρέπει να τακτοποιηθούν έγκαιρα

Τη δεκαετία που μας πέρασε πολλοί Έλληνες "κινούνταν" με δανεικά. Καταναλωτικά δάνεια, δάνεια διακοπών, δάνεια σπουδών και δουλειές με φούντες για τα τραπεζικά ιδρύματα. Την τρέχουσα δεκαετία όμως, ήρθε η ώρα αυτά τα δάνεια να αποπληρωθούν. Όμως, ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.







Το υπουργείο Εργασίας - φέρεται να - επεξεργάζεται ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (κυρίως άνεργοι) θα διευκολυνθούν στην τακτοποίηση των οφειλών τους προς τις τράπεζες. Εξάλλου, οι καιροί έχουν αλλάξει και τα επίπεδα της ανεργίας έχουν "αφήσει πίσω" την εξόφληση χρεών. Το κοινωνικό κράτος μπορεί να έχει πληγεί ανεπανόρθωτα μετά τη θύελλα μέτρων, όμως, ποτέ δεν είναι αργά για κοινωνική μέριμνα και δικαιοσύνη.

Οι ρυθμίσεις θα έχουν ως στόχο τη ρύθμιση δανείων, αλλά και τη ματαίωση πλειστηριασμών που αφορούν τις πρώτες κατοικίες. Μάλιστα, αυτόν τον καιρό εκπονείται διατραπεζική συμφωνία με αντικείμενο την ευνοϊκή μεταχείριση των οφειλετών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Να αναφερθεί ότι αυτή η προσπάθεια πιστώνεται στην πρώην υπουργό Λούκα Κατσέλη.