Κύπριοι ασθενείς θα παραπέμπονται στην Ελλάδα

Συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου στον τομεά της υγείας και την εκπαίδευση γιατρών ανακοίνωσαν οι υπουργοί υγείας Ελλάδας & Κύπρου από την Λευκωσία

Τη διεύρυνση συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα της υγείας, και ειδικότερα στα θέματα της εκπαίδευσης γιατρών όσο και της παραπομπής Κυπρίων ασθενών σε ελληνικά εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα για νοσηλεία, συζήτησαν ο...
Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς με τον Έλληνα ομόλογό του Αντρέα Λοβέρδο.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Σταύρο Μαλά, στα πλαίσια της συνεργασίας των δύο χωρών έχει αποφασιστεί όπως οι Κύπριοι ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας στο εξωτερικό, η οποία δεν παρέχεται στην Κύπρο, να παραπέμπονται κατά προτεραιότητα σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα της Ελλάδας, ιδιωτικά ή δημόσια.


Σε πρώτη φάση, είπε, έχει ήδη αρχίσει η παραπομπή παιδοκαρδιοχειρουργικών και παιδοογκολογικών περιστατικών στην Ελλάδα. Αυτή η συνεργασία, συνέχισε, θα διευρυνθεί με παραπομπή ασθενών σε εξειδικευμένα ορθοπεδικά κέντρα, ενώ στην Ελλάδα θα παραπέμπονται και ασθενείς που πάσχουν από λευχαιμία, συμπλήρωσε. Ο κ. Μαλάς ανέφερε ακόμη ότι «από τούδε και στο εξής οι μεταμοσχεύσεις ήπατος θα γίνονται στην Ελλάδα και όλα τα μοσχεύματα ήπατος τα οποία συγκεντρώνονται στην Κύπρο θα αποστέλλονται και στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ελλάδας Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα των μεταμοσχεύσεων υλοποιείται σε απόλυτο βαθμό και πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι πρωτοπόρος στον πλανήτη σε ό,τι αφορά στις μεταμοσχεύσεις νεφρών. Όπως είπε, ενώ η Ελλάδα είχε καλό ιστορικό στις μεταμοσχεύσεις, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων παρουσίασε κάμψη «εξαιτίας της ανόητης και ψευδούς εντυπώσεως που τα media είχαν δημιουργήσει ότι δηλαδή τα επίσημα κέντρα μεταμοσχεύσεων της χώρας είναι κανάλια παράνομων συναλλαγών, υφαρπαγής και εμπορίας οργάνων σώματος». Στόχος της συνεργασίας, είπε ο κ. Λοβέρδος, είναι όπως η Ελλάδα από τρίτη χώρα που είναι σήμερα στην υποδοχή Κυπρίων ασθενών μετά την Αγγλία και το Ισραήλ να γίνει σταδιακά πρώτη, «γιατί και το μπορεί και το αξίζει».


Όσον αφορά στο θέμα της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην εκπαίδευση γιατρών, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι η Ελλάδα παρέχει τη δυνατότητα σε Κύπριους γιατρούς που εκπαιδεύονται στην Κύπρο να αποκτήσουν ειδικότητα μέσω του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αυτή η συνεργασία, είπε, έχει αναβαθμιστεί με τη δημιουργία Ιατρικού Συμβουλίου, «το οποίο και θα αξιολογεί τις κλινικές οι οποίες παρέχουν αυτές τις ειδικότητες στην Κύπρο». Επιπλέον, ανέφερε ότι Έλληνες ειδικευόμενοι γιατροί έχουν τη δυνατότητα να έρχονται στην Κύπρο για να εκπαιδεύονται και ευχήθηκε αυτή η ροή των Ελλήνων ειδικευόμενων γιατρών να αυξηθεί.
www.bloggers-tv.gr με πληροφορέις από Sigma, Φιλελεύθερο, Καθημερινή