Σε Δανία, Σλοβενία και Πορτογαλία τα φώτα της Ευρώπης

του Μιχάλη Ταστσόγλου

Κοπεγχάγη και Μάριμπορ με Γκιμαράες πήραν από χθες τα πρωτεία σε πολιτική και πολιτισμό.

Η Δανία έχει σειρά να προεδρεύσει στην Ε.Ε., έχοντας ξεχωριστή πείρα. Το δε Μάριμπορ έγινε "Πολιτιστική πρωτεύουσα " της Ευρώπης από κοινού με τη Γκιμαράες.




Η Κοπεγχάγη διαδέχεται την πολωνική Βαρσοβία στην προεδρεία της Ε.Ε. και αυτή της η θητεία θα είναι η έβδομη και η πιο δύσκολη. Με την ερχόμενη τελετή της 11ης Ιανουαρίου η Δανία ξεκινάει την προσπάθειά της να συντονίσει το εγχείρημα εξόδου της ευρωζώνης από την κρίση.

Το Μάριμπορ μπορεί να μην είναι η Σλοβενική πρωτεύουσα, αλλά θα είναι η πρώτη σλοβενική πόλη που θα είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Από το 1985, που ο θεσμός ξεκίνησε με την Αθήνα, καμία σλοβενική πόλη δεν είχε την τιμή αυτή (εξάλλου η Σλοβενία αναεξαρτητοποιήθηκε το 1991). Στις 14 Ιανουαρίου, το Μάριμπορ γιορτάζει καθώς θα γίνει η τελετή έναρξης της θητείας του.

Για το 2012, η έτερη Πολιτιστική πρωτεύουσα θα είναι άλλη μία μη πρωτεύουσα, η πορτογαλική πόλη Γκιμαράες. Στις 21 Ιανουαρίου μία λαμπρή εορταστική εκδήλωση θα ανοίξει τον κύκλο της ως πρωθιέρειας του πολιτισμού.